Az ortodox zsidók is jóváhagyják a koronavírus elleni vakcinát

Az ortodox zsidók is jóváhagyják a koronavírus elleni vakcinát

Az Ortodox Unió (OU) és az Amerikai Rabbi Tanács (RCA), két ortodox zsidó vallási szervezet december közepén közleményt adott ki, amelyben oltásra ösztönözte közössége tagjait. Néhány amerikai ortodox rabbi megerősítette ezt a kijelentést.
“Nem az a feladatunk, hogy megpróbáljuk meggyőzni az oltásellenes mozgalmat, pozitív hozzáállást fogunk tanúsítani az oltás kapcsán közösségünkkel, amely szilárd, megalapozott közegészségügyi útmutatást keres a járványhelyzet megoldására.” – mondta Moshe Hauer rabbi, az OU ügyvezető alelnöke.

Noha a világ ortodox zsidó közösségeinek többsége be akarja magát oltani, egy “jelentős kisebbség” nem fogja beadatni az oltást, bármi is történjen. Meggyőzni semmilyen módon nem lehet őket a vezető rabbik szerint.
Dr. Aaron Glatt ortodox rabbi az oltás elutasítását a kormányokkal szembeni bizalmatlanságnak tulajdonította, ami több száz éves zsidóüldözés eredménye.
“A zsidó embereken való kísérletezés olyan dolog, amiket a nácik vittek végbe a holokauszt során, ezért vannak közösségeink néhány tagjában kételyek a most piacra dobott vakcinákkal kapcsolatban” – mondta Glatt, aki hozzátette:
“Az embereknek fel kell ismerniük, hogy amit csinálnak, hogy elutasítják az oltást, az nem csak rájuk, hanem a közösségeikre is hatással van”.

Az ultrortodox közösségek mind Amerikában, mind Izraelben a globális járvány kezdete óta összecsapnak a hatóságokkal a koronavírus miatt. Ezekben a közösségekben terjedt a leggyorsabb ütemben a járvány, az ultraortodoxok eddig azonban elutasítottak bármiféle külső segítséget.