Óriási olajkatasztrófa történt Izrael határában

Óriási olajkatasztrófa történt Izrael határában

olajkatasztrofaAz Izrael déli részén található Eilat-Ashkelon olajvezeték szerda este megrepedt, és egy éjszaka alatt az olaj a sivatagon „átkelve” eljutott az Evrona nevű természetvédelmi területig. Környezetvédelmi források szerint több évbe telhet a károk helyrehozatala.

Az incidens okozta pusztítást még nem tudták teljesen felmérni, de az nem kérdéses, hogy több millió liter olaj ömlött ki, ami az állatok és a védett terület jövőjét is komoly veszélybe sodorja – jelentette ki Guy Samet, a Környezetvédelmi Minisztérium képviselője.

Samet elmondta, hogy egy 7 kilométeres „olajpatak” folyik át a rezervátumon, ahol hatalmas gazellanépesség talált menedéket, és egy ritka tipusú elágazó pálmafaj is otthonra lelt.

Ez Izrael történelmében az egyik legsúlyosabb környezetvédelmi csapás – hangsúlyozta Samet csütörtökön az izraeli rádióban.

Az olajvezeték szóvivője elmondta, hogy tucatnyi hozzáértő dolgozik a problémán, s hozzátette, hogy a katasztrófa nem befolyásolja a „kínálatot”.

A 250 kilométeres olajvezetéket még a hatvanas években adták át, és arra használták, hogy Európába szállítsák az iráni olajat. Manapság csak az Izraelen belüli szállításnál veszik igénybe, miután a ’79-es iráni forradalom után megromlott a két ország kapcsolata.