Országos főrabbi: a békesség csak egy transzparens és demokratikus közösségben képzelhető el

Országos főrabbi: a békesség csak egy transzparens és demokratikus közösségben képzelhető el

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, dr.Frölich Róbertet, a Dohány utcai zsinagóga vallási vezetőjét választotta vasárnap országos főrabbivá a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének közgyűlése, megerősítve a Rabbitestület döntését.

A határozat 47 igen, 7 nem szavazattal és 9 tartózkodással született meg.

Dr.Frölich Róbert főrabbi 1993 óta áll a Dohány utcai zsinagóga élén vallási vezetőként. Korábban három budapesti zsinagógában – a Dózsa György úti, az újpesti és a Páva utcai zsinagógában – látott el rabbinikus tevékenységet, volt a Magyar Honvédség Tábori Rabbinátusának vezetője, dandártábornoki rendfokozatban.

Országos főrabbi is volt már korábban, 2015-től 2018 áprilisáig, amikor lemondott.

“A közgyűlésen abszolút érezhető volt, hogy a Mazsihisz békét kíván. Én ezt egy személyben nem tudom garantálni ezt el is mondtam. Ehhez kell a világi vezetés és a rabbik segítsége is. Okulva a múlt tapasztalataiból, a második ciklusban megpróbálok nagyobb hangsúlyt fektetni a belső ügyek rendbetételére, hiszen a békesség csak és kizárólag egy minden tekintetben transzparens és demokratikus közösségben képzelhető el.
Az országos főrabbi titulussal járó feladatok mellett továbbra is elsődleges prioritást élvez a Dohány zsinagógában végzett szolgálatom.” – nyilatkozta vasárnapi újraválasztását követően a bzsh.hu-nak a főrabbi.