Fokozatosan nyitnak a zsinagógák Budapesten

Fokozatosan nyitnak a zsinagógák Budapesten

A Mazsihisz-BZSH közös krízismenedzsment csoportja – szigorú egészségügyi és biztonsági előírások betartásának feltételével – megadta a lehetőséget arra, hogy a körzetek a saját döntésük alapján megnyithassák a zsinagógákat a hívek előtt.
– A hívek már nagyon várják a nyitást, hiszen megviselte az embereket a hosszan tartó bezártság. Az online istentiszteletek sokat jelentettek, de mégsem pótolhatták a személyes találkozásokat – mondta Mester Tamás, a BZSH elnöke azzal kapcsolatban, hogy május közepétől a közös krízismenedzsment lehetőséget adott a zsinagógák megnyitására.

Meglátása szerint a közösség tagjait a vírussal kapcsolatban a kellő óvatosság jellemzi, ám ennek tudatában is fel szeretné hívni mindenkinek a figyelmét arra, hogy a járvány elleni védekezésben a személyes felelősségnek óriási a szerepe. Hozzátette: a közös krízismenedzsment biztosítja a protokollt, a védőfelszereléseket, a biztonság személyi feltételeit, de nagyon fontos, hogy a krízismenedzsment előírásait mindenki be is tartsa.
„Nem csak magunkért vagyunk felelősek, hanem egymásért is” – fogalmazott Mester Tamás. Az elnök elmondta: a nyitás fokozatosan, ütemezve történik a szabályok szigorú betartásával, s habár jelenleg nem minden közösségben adottak a feltételek az együttlétre, a cél az, hogy idővel egyre többen legyünk a zsinagógáinkban.

Vannak olyan budapesti közösségek, amelyek egyelőre nem élnek a nyitás lehetőségével, ilyen például a Páva utcai körzet, ahol – Radvánszki Péter rabbi elmondása szerint – június közepe után tervezik a nyitást. Az újpesti körzetből Szerdócz Ervin főrabbi azt mondta, hogy Sávuot után döntenek a nyitás időpontjáról.

A zuglói körzet egyelőre nem a zsinagógát nyitja meg a hívek előtt – tudtuk meg Kardos Péter főrabbitól –, hanem a Thököly úti zsinagóga udvarára várják a közösség tagjait a sávuoti istentiszteletekre e héten vasárnap délelőtt fél 10-re, majd délután fél 6-ra. A főrabbi hozzátette: a rendezvény időjárásfüggő, azaz szakadó esőben nem tartják meg.

E héten vasárnap megnyit a Dohány zsinagóga, amely a tervek szerint az ünnepek alatt végig nyitva lesz – mondta Frölich Róbert, a Dohány zsinagóga főrabbija. Fontos, hogy a Sávuot után, az ünnepi utáni első csütörtöktől kezdve a Dohány közössége visszaáll a megszokott rendre, azaz kezdődnek a hétköznapi, hétfői és csütörtöki imák éppúgy, mint a szombatfogadások.

Optimális esetben június közepén kezdődhetnek a beltéri istentiszteletek a Hunyadi téri közösségben – mondta Fináli Gábor rabbi –, az időpont a második oltással már rendelkező hívek létszámától (és esetükben a második oltás utáni két hét elteltétől) függ. Addig is engedélyt kértek szabadtéri istentiszteletek tartására.

Az újbudai Bét Sálom zsinagóga már holnaptól szombatfogadással nyit, másnap pedig lesz szombati istentisztelet és kiddus is – tájékoztatta honlapunkat Radnóti Zoltán főrabbi. A közösség együtt lesz Sávuotkor is – az együttlét persze csak azokra vonatkozik, akik megfelelnek az előírásoknak és előzetesen regisztráltak.

A MAZSIHISZ-BZSH KÖZÖS KRÍZISMENEDZSMENTJÉNEK TÁJÉKOZTATÓJA A HITÉLET GYAKORLÁSÁVAL KAPCSOLATBAN

KOLLEKTÍV VÉDELMI INTÉZKEDÉSEK: 

Minden körzetnek ki kell jelölni az egészségügyi biztonsági megbízottat, és személyéről a körzet elnöke tájékoztatja a Krízis Menedzsment vezetését. A kijelölt biztonsági megbízott felel az alábbi protokoll betartatásáért, kapcsolatot tart a krízis menedzsment központtal, jogosult a beléptetés jogát gyakorolni, aminek során egy ellenőrző lista szerint kérdezi a belépőket. A megbízott számára FFP2 maszk viselése kötelező a hitéleti tevékenységek során.

A hitélet gyakorlásában résztvevők a belépéssel elfogadják az egészségügyi biztonsági előírásokat, és azokat magukra nézve is kötelezően is betartják.

Az imákon legfeljebb annyian vehetnek részt, ahányan biztonságosan leültethetőek a védőtávolságok figyelembevételével (jellemzően az összes rendszeresen használt ülőhely egynegyede). A nem használható padokat/székeket meg kell jelölni, biztosítva így a kellő védőtávolságot.

Az előbbi pontban meghatározott létszám megtartása érdekében az imákon történő részvétel regisztrációhoz kötött. A regisztráció során meg kell adni, hogy ki, hol, mikor szeretne imádkozni, valamint be kell mutatnia az oltottságot igazoló dokumentumát (a zsinagógába belépni a második oltás után 2 héttel lehetséges). A fenti pontok a 16 éven aluliakat nem érintik.

A hitélet gyakorlásában résztvevők számára hozzáférhető helyen (bejárat mellett) ki kell függeszteni a legfontosabb egészségügyi biztonsági előírásokat összefoglaló jelen dokumentumot, valamint ezt a körzeti hírlevélben is csatolni kell.

Minden hitéleti rendezvény során, az imát követően fertőtleníteni kell minden olyan felületet, ami érintett az ima alatt (pl.: tóraszekrény, tóraolvasó emelvény, padok, kilincsek, kapcsolók, mellékhelyiségek). Javasoljuk, hogy a heti nagytakarítás során legyen elvégezve az általános felület fertőtlenítés is.

Javasoljuk, hogy az imára érkezők kerüljék a közösségi közlekedést, ebben segítsék egymást a közösség tagjai.

Az épületben munkát végző személyzet (karbantartók, takarítók stb.) számára maszk és gumikesztyű viselése kötelező. A takarítás során használt fertőtlenítő szerek szerepeljenek az Országos Gyógyszerészeti Intézet által javasolt listán. A takarításról készüljön jegyzőkönyv, ami tartalmazza a felhasznált takarító szerek típusát, a személyzet nevét és a takarítás időpontját.

A jelenlegi ismereteink szerint, és technikai nehézségek miatt az imákat követően nem lehet közös étkezéseket tartani, így javasoljuk, hogy a borra történő áldást követően a közösség tagjai otthon folytassák kiddust.

EGYÉNI VÉDELMI INTÉZKEDÉSEK: 

A hitélet gyakorlásában részt vevők számára biztosítani kell a belépési helyeken a kézfertőtlenítő használatát. Belépni és bent tartózkodni csak maszkban lehet (legalább FFP2 maszk). Az ima alatt csak saját tálit, imakönyv, tfilin és kipa használható.

Mindvégig ügyelni kell a megfelelő távolság tartására, a padokban és bimán úgy kell elhelyezkedni, hogy kellő szabad távolság legyen (legalább másfél méter). Kerülni kell a mezüze, tóra, tóramutató érintését, aki kezeli a tórát rendszeresen fertőtlenítse a kezét.

Amennyiben a közösség tagja a hitélet gyakorlását követően 14 napon belül Covid19 tüneteket produkál, tájékoztassa az egészségügyi biztonsági megbízottat és a közösség vezetőjét.

A hitélet gyakorlásában nem javasoljuk a fokozottan érzékeny csoportok tagjainak (krónikus betegek, legyengült immunrendszerű személyek) részvételét. Valamint felhívjuk a figyelmet, hogy a gyerekek esetében a fenti előírások alkalmazásának ellenőrzése különös fegyelmet igényel.

Minden hitéleti rendezvényen résztvevő személyről jelenléti ívet kell vezetni (akár sorszámok vagy monogramok is használhatóak) a kontaktusok visszakereshetősége okán.