Novemberig meghosszabbítanák a rendkívüli állapotot Izraelben

Novemberig meghosszabbítanák a rendkívüli állapotot Izraelben

Vasárnap estére 114.020-ra emelkedett a megerősített koronavírusos betegek száma Izraelben.

897 beteget kezelnek kórházban. 444 állapota súlyos, közülük 127 lélegeztetőgépre szorul, 190 állapota pedig közepesen súlyos.
Az aktív esetek száma 20.305, a felgyógyultaké 92796 míg az elhunytaké 919.

A vasárnap végzett 10.592 tesztből 8,9% lett pozitív, ma végzett 5.857 tesztből 7,7% lett pozitív.

A koronavírus-kabinet, több halasztás után, vasárnap egyhangúlag elfogadta a koronavírus-projektmenedzser Ronni Gamzu professzor “jelzőlámpa” tervét a világjárvány leküzdésére.
Az úgynevezett jelzőlámpa rendszer szerint az önkormányzatokat a koronavírus kockázatuk szerint zöld, sárga, narancssárga vagy piros színnel jelölik meg. Így szükség esetén a korlátozások különféle szintjeit alkalmazhatják a kockázati szintnek megfelelően. A szituáció felülvizsgálására két hetente kerül sor.

Beni Gantz védelmi miniszter korábban vasárnap a Gamzuval folytatott találkozón kijelentette, hogy Kék-Fehér pártja támogatni fogja a professzor tervét. Gantz továbbá közölte a professzorral, hogy a Védelmi Minisztérium előkészületeket folytat az Umánból hazatéről izraeliek elszállásolására a korona-szállodákban, „a Gamzu és a miniszterek csapata által elfogadott keretnek megfelelően”.

Gamzu hevesen ellenezte az izraeliek ros hásánái zarándoklatának engedélyezését Umánba, figyelmeztetve, hogy az Ukrajnából visszajövök elterjeszthetik a vírust Izraelben. Ukrajna a múlt héten bejelentette, hogy szeptember végéig lezárja a határait a külföldi látogatók előtt.

Konferenciabeszélgetésük során a miniszterek vasárnap megállapodtak abban, hogy kiterjesztik a koronavírus miatt jelenleg alkalmazott rendkívüli állapotot. Izraelben továbbra is az egyik legmagasabb az új fertőzések aránya a világon.

A Miniszterelnöki Hivatal nyilatkozata szerint a miniszterek felkérik a Kneszet Alkotmány-, Törvény- és Igazságügyi Bizottságát, hogy adja végleges jóváhagyását a rendkívüli állapot meghosszabbítására november 7-ig, annak szeptember 6-i lejárta előtt.

A miniszterek által elfogadott határozat szerint a tény, hogy továbbra is fennáll a koronavírus széles körű kitörésének és a közegészségügy jelentős károsodásának valódi kockázata, a sürgősségi állapotot meg kell hosszabbítani.