Netanjahu nyerte az izraeli választást az exit pollok szerint

Netanjahu nyerte az izraeli választást az exit pollok szerint

Benjámin Netanjahu miniszterelnök pártja, a jobboldali Likud párt szerezte a legtöbb, szám szerint 37 mandátumot az Izraelben egy éven belül harmadszor, az 1999 óta legmagasabb részvétellel megtartott parlamenti választásokon – jelentette a tizenhármas tévé exit poll alapján hétfőn este. Beni Ganz centrista Kék-fehér nevű pártja 32 mandátumot szerzett.

A részvétel délután is nagyon magas volt, négy óráig a jogosultak negyvenhét százaléka adta le voksát annak ellenére, hogy egy éven belül már harmadszor rendeznek parlamenti választásokat Izraelben. Utoljára huszonegy évvel ezelőtt, 1999-ben szavaztak többen eddig az időpontig. Szeptemberben mindössze 44,3 százalékot mértek ekkor.

Nem tisztázott azonban, hogy jogilag lehetséges-e, hogy a jelenlegi elnök, Reuven Rivlin kormányalakításra kérje fel Netanjahut.
Január végén hivatalosan is vádat emeltek Netanjahu ellen vesztegetés és a közbizalom megsértésének ügyében, a miniszterelnök két héten belül áll a bíróság elé. Korábban még sosem történt hasonló eset az országban, az izraeli legfelsőbb bíróság is inkább kivárta az ítéletalkotással a mai választást, elemzők szerint a bíróság azonban végül kénytelen lesz döntést hozni a rájuk háruló nehéz helyzetben: vagy eltávolítanak egy nép által megválasztott vezetőt, vagy pedig egy csalással, korrupcióval és egyéb botrányos ügyekkel terhelt miniszterelnököt engednek kormányt alakítani. Netanjahu kormányra kerülése ezzel figyelmen kívül hagyná az izraeli alkotmányt is, illetve felmentené a miniszterelnököt a Palesztína megszállása miatti a hazai politikai tiltakozással szemben is.

Netanjahut december végén választották újra a Likud párt elnökének, alulmaradt vele szemben a párton belül Gideon Szaár korábbi oktatási és belügyminiszter – ő az izraeli média értesülései szerint csupán a szavazatok 28 százalékát szerezte meg a párt előválasztásán.