Netanjahu elutasította az ellene felhozott korrupciós vádakat

Netanjahu elutasította az ellene felhozott korrupciós vádakat

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn hivatalosan elutasította az ellene felhozott korrupciós vádakat a jeruzsálemi körzeti bíróságon. A miniszterelnök ellen három vádemelést nyújtottak be, vesztegetésért, csalásért és bizalommal való visszaélésért. Ez volt a második megjelenése a bíróságon.

A tárgyalás újraindítására 43 nappal a parlamenti választások előtt került sor, mely két éven belül már a negyedik.

A miniszterelnök vasárnap közzétett egy videót, amelyben „boszorkányüldözésről” és „mondvacsinált esetekről” beszélt. Netanjahu, ügyvédei és politikai szövetségesei minden lehetséges lépést megtettek a tárgyalás folytatásának késleltetése érdekében, és meglehetősen sikeresek voltak. A koronavírus miatti zárlat szintén késleltette a tárgyalást.

A bírák kötelezték Netanjahut, hogy vegyen részt személyesen a tárgyaláson, megerősítve, hogy tagadja a vádakat. A bírói testület vezetője, Rivka Friedman-Feldman később azt mondta a miniszterelnöknek, hogy nem kell részt vennie a tárgyalás további részében. Nem sokkal ezután Netanjahu elhagyta a bíróságot.

A vádiratra vonatkozó részletes választ már benyújtották a bírákhoz, amelyben az ügyvédek bemutatták a vádlottak fő védelmi vonalát.

A tárgyalás következő szakasza, a vádiratra adott válaszok meghallgatása után, pontos dátumokat tűz ki a bizonyításra és a tanúk meghallgatására. A bírók már hétfőn megkérdezhetik a feleket ezeknek a meghallgatásoknak az időpontjáról. Rendszerint a bírák megpróbálnak megállapodást kötni az ügyészség és a vádlottak között azokkal a tanúkkal kapcsolatban, akiket nem kell behívni, és akiknek a vallomása felesleges, valamint további tények és bizonyítékok kapcsán, amelyekben a felek megállapodtak, és ezért nincs szükség hogy megvitassák őket. Ez a lépés a folyamat ésszerűsítésére és időmegtakarításra szolgál, és a törvény szerint a folyamat bármely szakaszában alkalmazható.

Amennyiben a tárgyalás következő szakaszát nem halasztják a választások utánra, akkor az biztosan uralni fogja Netanjahu kampányának napirendjét.