Netanjahu szerint április végére a teljes 16 év feletti lakosság beoltásra kerül Izraelben

Netanjahu szerint április végére a teljes 16 év feletti lakosság beoltásra kerül Izraelben

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn azt mondta, hogy április végéig arra számít, hogy minden 16 év feletti izraeli megkapja az oltást. A tel-avivi Expo oltási központban tett látogatása alkalmával az ötmilliomodik személyt beoltását megünnepelve, Netanjahu kijelentette: „Most már csak egymillió 16 éven felüli izraeli van, akit még nem oltottak be,  április végére mindenkit be fognak oltani, és hatmillió beoltott polgárunk lesz. Izrael világvezető az oltás tekintetében, és világvezető lesz a koronavírusból való kilépésben. Beszéltem a Pfizer és a Moderna vezetőivel, és hamarosan lesznek oltások a 16 éveseknek és annál fiatalabbaknak is.”

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy „addig is oda kell figyelnünk a maszkviselésre és a társadalmi távolságtartásra, de a kijárat felé vezető úton vagyunk”.

Netanjahu továbbá felszólította a nyilvánosságot, hogy hagyja figyelmen kívül az oltás elleni „álhíreket”, és közölte, hogy a hatóságok azon dolgoznak, hogy több tízmillió oltóanyag-adagot szerezzenek be az ország számára annak biztosítására, hogy a gazdaság nyitva maradjon, és ne legyenek további lezárások.
„A múltban azt mondtam, hogy nem vagyok biztos abban, hogy eljutunk az ötmillió beoltottig” – mondta Juli Edelstein egészségügyi miniszter. „Ez jó alkalom arra, hogy köszönetet mondjunk minden állampolgárunknak. Most szinte mindent megnyithatunk, a gazdaságot, a kultúrát, a sportot, a szabadidős helyszíneket és az idegenforgalmat” – mondta Edelstein, utalva a vírus terjedésének visszaszorítására alkalmazott zárlati korlátozásokra, amelyeket vasárnap többnyire feloldottak.