Gánc kérésére sem hosszabbítja meg a mandátumot az államelnök

Gánc kérésére sem hosszabbítja meg a mandátumot az államelnök

Reuven Rivlin izraeli elnök vasárnap közölte a kormányalakítással megbízott Beni Gánccal, hogy nem teljesíti a mandátum 14 nappal való meghosszabbítására irányuló kérvényét.

A Kék-Fehér vezetőjének 28 nap állt rendelkezésre, hogy működőképes kormányt alakítson, a megbízatása hétfőn automatikusan lejár.

Rivlin a döntés előtt beszélt Gánccal és Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnökkel is.
„Ha a két fél holnap éjfélig nem írja alá a megállapodást, és ha az egyes jelöltekre vonatkozó ajánlások száma nem változik, akkor a kormányalakítás feladata visszakerül a Kneszethez, és kezdetét veszi a 21 napos időszak, amelynek során a Kneszet tagjai többséget alkotva (legalább 61 képviselő) javasolhatnak egy jelöltet a kormány megalakításához, melyre a jelöltnek 14 nap áll majd rendelkezésre” – olvasható Rivlin irodájának nyilatkozatában.

„Ha a fennmaradó kezdeti idő alatt, amely Gánc rendelkezésére áll a kormány létrehozására, a körülmények megváltoznak, és a felek meghosszabbítás iránti kérelmet nyújtanak be az elnökhöz, hogy segítsen abban, hogy megállapodásra jussanak, az elnök újból megfontolja a döntését.”