Négy zsinagógában is ünnepséggel köszöntötték a Hanukát

Négy zsinagógában is ünnepséggel köszöntötték a Hanukát

Négy helyszínen is központi ünnepséget tartottak Hanuka ünnepének ötödik napján.

Hanuka ötödik napján került sor a BZSH újpesti közösségének hanukai mulatságára a zsinagóga melletti kis zsinagógában.
A termet teljesen megtöltötték a körzet hívei, valamint az újpesti Szeretetotthon lakói.
Szerdócz J. Ervin, a közösség rabbija előbb az ünnep fontosságáról beszélt, majd meggyújtotta az ötödik nap gyertyáit. Az áldást és a hanukai dalokat együtt énekelték a jelenlévők.
Ezt követően a Sabbathsong Klezmer Band adott elő egy rendkívüli darabot, melyben elrepítették a jelenlévőket Joshke városába, egy mókás zsidó közösségbe.
A hanukai ünnepségen a jó hangulat mellett nem hiányozhattak az ünnepi finomságok sem.

Akárcsak tavaly, ebben az évben is egy napra megnyitotta kapuit a ma már vívóteremként üzemelő, ám régebben kizárólag vallási célokat szolgáló Dózsa György úti nagy zsinagóga.
A gyönyörű épületben került sor az ünnepi gyertyagyújtásra, majd Markovic Zsolt főrabbi beszélt Hanuka szépségéről, és annak fontosságáról, hogy a mai fiataloknak is tudniuk kell mi történt őseinkkel, tudniuk kell az imákat, mert “egyre kevesebben vagyunk, akik át tudunk valamit adni elődeink tudásából”. A jövő záloga, hogy a vallási alapokat nemzedékről-nemzedékre tovább tudjuk vinni.
A meghitt Hanuka ünnepség Kerekes Béla főkántor előadásával zárult, de akárcsak az összes többi körzetben, a Dózsa zsinagógában sem maradhatott el a hanukai fánk, amelyet nagy örömmel fogyasztottak az ünnepelni érkezők.

A nagy hanukai kavalkádból a Páva utcai zsinagóga közössége sem maradhatott ki. A nagy zsinagóga az év minden napján különleges fényárban úszik, de most Hanukakor ez még inkább igaz lehet.
A kilencedik kerületi körzet a kis templomban gyújtotta meg az ötödik napi gyertyákat, minden gyertyát a közösség más-más tagja gyújtott meg.
Ezt követően Radvánszky Péter rabbi beszélt a fény ünnepéről, majd Budai Miklós kántor ragadt gitárt, és zenés előadásával szórakoztatta a híveket. Időközben előkerültek az elmaradhatatlan fánkok is, amelyek éppúgy dominálnak az ünnep során, mint a színes gyertyák.

A Bethlen téri zsinagóga vezetése alaposan megadta a módját az idei ünneplésnek. Hanuka ötödik napján a zsinagóga dísztermében megterített asztalok, és többfogásos vacsora várta az ünneplőket.
A gyertyagyújtás előtt Szilasi Bálint, fiatal zongorista tehetség előadását élvezhették a termet zsúfoltságig megtöltő hívek, majd Deutsch Péter rabbi állt ki a színpadra és röviden mindent elmondott, amit a Hanukáról tudni kell.
Ezt követően a Bethlen téren is felgyulladtak az ötödik nap lángjai, és miközben a teremben helyet foglalók csemegézhettek a gefilte fish, sült csirkecomb, krumpli- és kukorica saláta, valamint a flódni és a fánk között, Nógrádi Gergely és Zucker Imanuell kántorok rákezdtek a szebbnél-szebb liturgikus dalok előadására. Segítségükre volt a Floridában élő világhírű gitárművész Lakatos György is, aki idén megkapta a Mr. Goldenhand, azaz az Aranykéz elismerést, és külföldön akkora népszerűségnek örvend, hogy a legnagyobb koncerttermekben is rendszeresen fellép.
A gyerekekről sem feledkeztek meg a Bethlen téren, az est során zenés kvízjátékban mérhették össze tudásukat, természetesen ajándékokért cserében.

Csütörtökön három helyszínen is tartanak nagy hanukai ünnepséget. 17 órakor a Hegedűs Gyula utcai és a Dohány utcai zsinagógában gyúlnak fel a lángok, míg 17:30-kor a Bét Sálom, a Frankel, a Hunyadi téri és a zugló közösség közös hanukai mulatsága kezdődik. Utóbbira a József Attila Művelődési Központban kerül sor.

Íme a teljes program>>>


Képek az újpesti hanukai ünnepségről>>>


Képek a Dózsa hanukájáról>>>


Képek a Páva utcai gyertyagyújtásról>>>


Képek a Bethlen téri hanukai mulatságról>>>