Napi 150 ezer embert olthatnak majd be Izraelben

Napi 150 ezer embert olthatnak majd be Izraelben

Izraelben gyors oltási kampánnyal próbálják leküzdeni a koronavírus okozta válságot, vasárnap közel százezer embert oltottak be. A tervek szerint hamarosan napi 150 ezerre emelik az oltások számát, és ha sikerül elérni ezt a tempót, akkor másfél hónap múlva védett lesz 2,25 millió izraeli, a legnagyobb veszélynek kitett emberek.

Hétfőre, a harmadik országos zárlat első napjára már elérte a 379 ezret azok száma, akik megkapták a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag első dózisát. Egyelőre csak az egészségügyi dolgozókat és a 60. életévüket betöltötteket oltják, utánuk a pedagógusok és a fiatalabb, krónikus betegségekkel küzdő páciensek következnek.

A szakemberek azt remélik, hogy néhány héten belül jelentősen javulni fog a járványügyi helyzet az idősebbek beoltása nyomán, ugyanis elsősorban ők töltik meg a kórházakat.

Vasárnap 72.763 tesztből 3498 pozitívnak bizonyult, ami 4,9 százalékos arányt jelent. Március óta 403.530-an fertőződtek meg koronavírussal az országban, jelenleg 35.591 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 3.226-an haltak meg. Jelenleg 1.057 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 590-en súlyos állapotban vannak, 144 embert kapcsoltak lélegeztetőgépre.