A Nagyfuvaros utcából egészen Németország tábori rabbi pozíciójáig: Balla Zsolt

A Nagyfuvaros utcából egészen Németország tábori rabbi pozíciójáig: Balla Zsolt

Németországban száz év után ismét lesz tábori rabbi a Bundeswehrben, a németországi zsidó hitközségek szervezete Balla Zsolt lipcsei rabbit javasolta a posztra. Balla Zsolt hosszú utat járt be, míg a lipcsei szolgálatnak köszönhetően felkérték a tábori rabbinátus vezetésére.

Gyerekként és Németországba költözésééig a Nagyfuvaros utcai zsinagógába, és a Visegrádi utcai zsinagógába járt imádkozni. A reggeli és délutáni minjenek rendszeres tagja volt. Huszonhárom éves korában költözött ki a berlini jesivába, a harmadik évben Jeruzsálemben tanult, majd 2005-ben onnan visszatérve kezdte meg tanulmányait az újonnan megnyíló berlini Rabbiképzőn.

Ami új pozícióját illeti utoljára az első világháború alatt volt a német hadseregben tábori rabbi, már a weimari időszakban se volt ilyen poszt – holott akkor még több, mint félmillió zsidó vallású ember élt a Német Birodalomban. A náci korszakban értelemszerűen nem töltötték be a posztot, utána pedig a holokauszt miatt csökkent le annyira a zsidóság száma, hogy alig lett volna szükség külön tábori rabbira.

De idén került csak sor – száz év után először – az első tábori rabbi megválasztására. A Németországi Zsidók Központi Tanácsa – amely a konzervatív és ortodox zsidóságot képviseli, a liberálisok külön szerveződnek – a lipcsei zsinagógában szolgálatot teljesítő ortodox Balla Zsolt főrabbit javasolta a posztra.

Balla Zsolt feleségével és három gyermekével él Lipcsében, ahol továbbra is a városi közösség főrabbija marad, és emellett látja el a jövőben a tábori rabbisággal járó feladatokat.

Gratulálunk és sok sikert kívánunk e nemes feladat ellátásához!
מזל טוב