Kígyózó sorok, több ezer látogató a Múzeumok Éjszakáján

Kígyózó sorok, több ezer látogató a Múzeumok Éjszakáján

Kulturális szempontból roppant gazdag programmal kedveskedett az érdeklődőknek a MAZSIHISZ és a BZSH a Múzeumok Éjszakáján.

Magyarország legnagyobb zsidó hitközségei több helyszínen is megismertették a zsidó kultúrával, illetve eklektikus zsinagógáinkkal az esti programon.

A Dohány zsinagóga előtt este tíz órakor már kígyózó sorokban várakoztak az érdeklődők, hogy a szombat kimenetelét követően bejuthassanak a világ második legnagyobb zsinagógájába, ahol amellett, hogy leülhettek a padokba, és lefotózhatták a gyönyörű épületet, megismerkedhettek a zsidó vallás legfontosabb előírásaival, valamint a zsinagóga múltjával is.

A Raoul Wallenberg kertben dr.Frölich Róbert főrabbi, Székely József és Forgács Gábor színművészek, valamint Darvas Ferenc zongoraművész társaságában felolvasó estet tartott Rejtő Jenő regényeiből, míg a zsinagóga előtt Klezmer koncertet élvezhettek a megjelentek.

A Magyar Zsidó Múzeumban kézműves foglalkozáson, és ingyenes tárlatvezetésen vehettek részt az érdeklődők, és megtekinthették az „Egy Új Világ felé: Eugeen Van Mieghem és a Red Star Line zsidó emigránsai” elnevezésű időszaki kiállítást is.

Akinek kedve volt belülről tekinthette meg a Rumbach zsinagógát, valamint idegenvezetők vezetésével a régi zsidó negyed fontos pontjaira is ellátogathatott.