Mester Tamás, a BZSH elnökének ünnepi köszöntője

Mester Tamás, a BZSH elnökének ünnepi köszöntője

Ma este beköszönt Hanuka, a fény ünnepe. Nyolc napon keresztül ünnepeljük a csodát. Az alábbiakban Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnökének köszöntőjét olvashatják.


Kedves Hittestvéreim!

Engedjék meg, hogy hanuka ünnepe alkalmából szívből jövő jókívánságaimat fejezzem ki Önöknek és kedves Családjuknak!
Peszáchkor még abban reménykedtünk, hogy Ros Hásánára elmúlik a pandémia. Az őszi ünnepek után abban bíztunk, hogy hanukakor már múlt időben beszélhetünk a járványról. Ebben is tévedtünk, csak az Ö-való tudhatja mikorra ér véget e megpróbáltatásokkal terhes időszak.

A hanuka szóból a חנו (hanu) azt jelenti, hogy „véget ért”, a כה (ka) betűk számértéke pedig 25, azaz kiszlév 25-én véget ért a veszély. Mi is azért imádkozunk a Világ Alkotójához, hogy minél hamarabb, minél kevesebb áldozattal érjen véget a minket sújtó veszély.

Az év mindenben nehezebb volt, mint a többi, de a zsidó világ ehhez a helyzethez is alkalmazkodott: a rabbijaink online imákat vezetnek és a chanukai gyertyagyújtáskor is online fogunk kapcsolódni barátainkhoz és közösségeink tagjaihoz. Kérem, minél többen csatlakozzanak a rabbik által meghirdetett vagy baráti körben szervezett chanukai gyertyagyújtáshoz. A feje tetejére állt világ ne legyen akadálya az ünneplésnek!

Boldog chanukát kívánok Önnek és családjának, valamennyi hittestvéremnek!
Vigyázzanak magukra!
Boldog hanukát! Chág chánuká száméách!

Mester Tamás
elnök
BZSH