A BZSH elnökének köszöntője az 5782-es év bejövetele kapcsán

A BZSH elnökének köszöntője az 5782-es év bejövetele kapcsán

Ma este beköszönt Ros Hasana ünnepe, egyben az 5782-es esztendő.
Az alábbiakban Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnökének köszöntőjét olvashatják:


“Kedves Hittestvéreim!

A polgári időszámítás szerint 2021. szeptember 6-án este fordul az esztendő a zsidó hitéletben, akkor köszönt be az új – 5782. – zsinagógai esztendő. A szeptember 6-át követő kettő napos ünnepen a világ teremtésének évfordulójára emlékezik a glóbusz zsidósága.

A zsidó újév nem hasonlít a polgári világban megszokott szilveszteri vigadalomhoz, mivel ez a számvetés, az önmagunkba mélyedés, a megtérés időszaka a zsidó ember számára.

Egy évvel ezelőtti ünnepi köszöntőmben az alábbi gondolat szerepelt: „Ma még nem tudjuk mit is jelent pontosan a mindannyiunk életét gyökeresen felforgató COVID 19 járvány második hulláma, csak remélni tudjuk, hogy az Örökkévaló segítségével úrrá leszünk ezen a megpróbáltatáson is.”

Eltelt egy év, túlvagyunk a járvány harmadik hullámán, és küszöbön áll a reményeink szerint minél enyhébb lefolyású negyedik szakasza is a betegségsorozatnak.

Az elmúlt két esztendő sajnos megtanította mindnyájunknak, hogy míly nagy dolog a vallási közösséghez tartozás, illetve, hogy a személyes kapcsolatok fontossága elementáris erejű.

Sokan ültünk hosszú hónapokig számítógépek, különböző informatikai eszközök képernyői előtt és próbáltuk úgy megélni hitünket.

Szerencsére a járvány alábbhagyásával zsinagógáink, közösségi tereink újra megnyitottak, és őseink hagyományát követve Elul hónapban újra élőben hallgatjuk reggelente a sófár hangját, mely az eljövendő új zsinagógai esztendő hírnöke a zsidó hitvilágban.

Elsősorban jó egészséget kívánok Mindannyiunknak az új zsinagógai évre! Másodsorban pedig kívánom, hogy a budapesti és magyarországi zsidó közösség, valamint Magyarország polgárainak élete mielőbb térjen vissza a régi ritmusba. Gyermekeinket továbbra is a megszokott módon kísérhessük el az óvodáikba és iskoláikba, hogy ott közösségben tanulva készülhessenek fel az életre.

Szeretteinkkel, barátainkkal az évszázados hagyományok szerint élhessünk, az új zsinagógai esztendőben zsinagógáink újra megtelhessenek a hívekkel, hús-vér közösségi életet lehelve a sokat megélt falak közé.

Minden jót, jó beíratást és bepecsételést!
Lösonó Tajvó Tikoszévú!
לְשָׁנָה טוֹבָה תִכָּתֵבוּ

Mester Tamás
a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke”