Izraeli tudósok mesterséges egérméhet fejlesztettek ki

Izraeli tudósok mesterséges egérméhet fejlesztettek ki

Mesterséges méhekben neveltek több száz egérembriót izraeli tudósok – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál.
A Weizman Tudományos Intézet kutatói 250 egérembriót teljesen kialakult szervekkel rendelkező magzattá növeltek mesterségesen kialakított méhekben.

Módszerük áttöréshez vezethet többek közt a jövőben emberi embriók méhen kívüli nevelésében, és a szervképződés tanulmányozásában is.
“Több száz egeret növesztettünk egy olyan módszerrel, amelynek kifejlesztése hét évig tartott, és még mindig el vagyok ragadtatva minden egyes alkalommal, amikor látom. Más emlősökre, köztük az ember számára is alkalmas lehet ez a módszer, noha belátjuk, hogy emberi testen kívüli növekedése etikai kérdéseket vet fel” – mondta az intézet kísérletéről a lapnak Jakov Hanna őssejtbiológus.

Hanna hangsúlyozta, hogy a kutatás elősegíti az emlősök szervképződésének megértését, és előrevihet az orvoslásban is, mert példátlan betekintést enged a folyamatokba, nem kell behatolni a méh belsejébe a képalkotáshoz.

Az izraeli kísérletekben a mindössze 250 őssejtet tartalmazó embriókat létrejöttük napján helyezték az általuk kialakított mesterséges méhbe, ahol az egerek 19 napos teljes vemhességi idejéből 11 napot töltöttek.
“A 11. napra már megnőtt minden szervük, saját vérük és dobogó szívük, teljesen fejlett agyuk volt. Őket látva mindenki tudhatta, hogy egyértelműen egér fejlett magzatai, amelyek az egér összes jellemzőjével rendelkeznek” – hangsúlyozta a rangos Nature című lapban megjelent kísérleteiről a tudós.

A magzatok egészségesek voltak, de a 11. napon meghaltak, mert egyelőre ez a leghosszabb idő, amíg a mesterséges méh képes életben tartani őket, és már nem lehet őket átültetni egerek méhébe.

Jakov Hanna reméli, hogy a jövőben sikerül kifejlesztenie az egerek születésig tartó, teljes kifejlődését biztosító mesterséges méh technológiáját.

A tudósok évtizedek óta próbálnak méhen kívül emlősöket növeszteni, s a Philadelphiai Gyermekkórház 2017-ben létrehozott egy olyan méhet, amely négy hétig sikeresen növelte a magzati bárányokat, de azoknak az állatoknak a szervei már a kísérlet kezdetén megvoltak.

(izraelinfo)