A hangsúly a megtisztuláson van Pészach előtt

A hangsúly a megtisztuláson van Pészach előtt

A péntek este beköszöntő Pészach előtt nem csak lakásunkat tisztítjuk meg a chomectől, de mi magunk is megtisztulunk.

Több évezredes szokás, hogy az ünnep beköszönte előtt a vallásos zsidók elmennek a mikvébe, a rituális fürdőbe. Ennek oka, hogy az embernek meg kell tisztulnia az ünnep tiszteletére.

Ehhez hozzátartozik, hogy ilyenkor meg is kell nyiratkozni, de még a délelőtti órákban. Ez kiváltképpen fontos lehet, hiszen az Pészach második estéjétől megkezdődik az ómer-számlálás 49 napja, mely időszakban tilos a nyiratkozás. Vallási előírás hét teljes héten át minden este számlálni a napokat, az ötvenedik nap Sávuot ünnepe.

E napok számolása a Tóra utasítása, hiszen mint írja a tan: “És számláljátok magatoknak a napokat az ünnep másnapjától, attól a naptól, midőn hozzátok a lengetés omerjét; hét teljes hét legyen. A hetedik hét után való napig számláljatok ötven napot…”

Ezek a napok azonban összekötő napok is, összekapcsolják az egyiptomi kiszabadulást a Szináj-hegyi kinyilatkoztatással, a törvény elfogadásával. Jelképezik, hogy a szabadság önmagában még nem old meg mindent, hiszen az egyik ember szabadságának szükségszerűen gátat vet egy másik ember szabadsága.