Megszerezte a szükséges parlamenti többséget az új izraeli kormány

Megszerezte a szükséges parlamenti többséget az új izraeli kormány

Megszerezte a megválasztásához szükséges többséget az izraeli parlamentben a Naftali Bennett vezette új koalíciós egységkormány, ezzel véget ért Benjámin Netanjahu miniszterelnök 12 éves kormányzása.

A Netanjahuval szemben létrejött egységfront szoros versenyben gyűrte le a hosszú ideje hatalmon lévő miniszterelnököt: a 120 fős kneszetben 119 képviselő szavazott, ebből 60 támogatta az új kormányt, 59 képviselő pedig ellene szavazott.

A Jamina (Jobbra) pártot vezető Naftali Bennett a szavazás utáni percekben le is tette a hivatali esküt, ezzel ő lett Izrael tizenharmadik miniszterelnöke. A koalíciós megállapodás értelmében a ciklus felénél, azaz két év múlva, a centrista Van Jövő (Jes Atid) párt vezetője, a Bennett-kormány külügyminisztere, Jaír Lapid veszi át a miniszterelnöki posztot.

A BBC cikke szerint Netanjahu a parlamentben azt ígérte, „visszatérünk”, a szavazást követően pedig Bennetthez sétált, majd kezet rázott vele. Netanjahu a jobboldali Likud párt vezetője marad, továbbá az ellenzéket irányítja majd. Joe Biden amerikai elnök már gratulált az új miniszterelnöknek, aki felé jelezte, várakozással tekint a közös munka elé.

Naftali Bennett, az általa létrehozott jobboldali Jamina párt vezetője egy tévébeszédben jelentette be, hogy csatlakozik a baloldali, jobboldali és centrista pártokat egyaránt tömörítő egységfronthoz. A nagyon különböző pártokból álló szövetség ezzel esélyt kapott arra, hogy parlamenti többséget szerezzen.

A Likud elnöke Izrael történetének leghosszabb ideig regnáló miniszterelnöke volt: öt cikluson keresztül töltötte be a tisztséget, először 1996-tól 1999-ig, majd 2009-től 2021-ig folyamatosan.