Megnyitották a budapesti Maccabi Európai Játékokat

Megnyitották a budapesti Maccabi Európai Játékokat

Budapest számos pontján követhető minden idők legnagyobb magyarországi multisporteseménye, a 15. Európai Maccabi Játékok, amely a kedd esti megnyitóval hivatalosan is elkezdődött.

Az ünnepségre a játékok központi helyszínén, a Hidegkuti Nándor Stadionban került sor kedd este – viszont már az ünnepség előtt is izgalmas események történnek a Ludovika Campuson, a másik fő terepen, ahol nemcsak sport-, hanem kulturális rendezvényeket is tartottak.

A Sabbathsong Klezmer Band zsidó népzenével várta az érdeklődőket, majd a 65 éves hosszútávfutó, Hajdú Péter érkezett meg, aki tíz nap alatt Prágából Budapestre futott: az 533 km teljesítésével a 15. Európai Maccabi Játékok népszerűsítése a célja.

Utána a Ride4Solidarity motorosai jöttek meg, akik jelképesen az esemény előző helyszínét kötik össze a mostanival, vagyis Berlint Budapesttel: összesen 12 motoros vett részt Horváth József, a Maccabi VAC korábbi elnöke által szervezett úton. Ezután az összes résztvevő átvonult a megnyitó helyszínére, amelyen többek között Áder János köztársasági elnök, Motti Tichauer, az Európai Maccabi Szövetség elnöke és Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a játékok védnöki testületének vezetője is részt vett.

Eközben egy harmadik helyszínen, a labdarúgó-mérkőzéseknek otthont adó Lantos Mihály Sporttelepre látogatott Dárdai Pál, a magyar labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitánya, a Hertha BSC volt vezetőedzője, aki a német küldöttség meghívottja, és fel is vonult a német csapattal az esti megnyitó ünnepségen.
“Mi magyarok mindig készek vagyunk szurkolni sportolóinkért. Büszkék vagyunk minden magyar sikerre, és lenyűgözve állunk másoké előtt. Büszkék vagyunk mindazokra, akik magyar színekben versenyeznek, és büszkék vagyunk rá, hogy a közös zászló közös csapatában a sokféle személyes identitás mindig jól megfér egymással.Büszkék vagyunk zsidó honfitársainkra, akik a saját teljesítményükkel közös önbecsülésünket gyarapították egykor, és gyarapítják ma is– mondta az államfő.

Áder János felidézte: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megalapításában és az első újkori olimpiai játékok megszervezésében a magyar zsidó családba született Kemény Ferenc, Pierre de Coubertin jó barátja is közreműködött, és 123 évvel ezelőtt Athénban, az első olimpián,Magyarország történetének első olimpiai aranyérmét egy másik magyar zsidó ember, Hajós Alfréd nyerte.Hangsúlyozta: Kemény Ferenccel és Hajós Alfréddal vette kezdetét a magyar sporttörténelem, ők a magyar olimpiai csapat első hősei, és egyben egy olyan kor hősei is, amely világszerte sportversenyek szervezésére buzdított.
Áder János rámutatott: az emberiség egyik legszebb és legbékésebb kihívása lett pályán, medencében, tornacsarnokban vetélkedni a játék öröméért, a teljesítmény csodálatáért, a siker mámorító és a szurkolás felemelő érzéséért, a közösségért. A Maccabi Játékokat ugyanez a törekvés hívta életre egykor, hogy a teljesítmény sikert arasson, és a játék közösséget teremtsen – tette hozzá.

Magyarország örömmel látja vendégül a Maccabi Európa Játékok versenyzőit – jelentette ki megnyitó beszédében az államfő, aki “nemes küzdelmeket és emlékezetes pillanatokat” kívánt a résztvevőknek.

Motti Tichauer, az Európai Maccabi Szövetség első embere és a játékok szervezőbizottságának elnöke emlékeztetett: a versenyt először Prágában tartották meg 1929-ben,az eltelt 90 évben viszont ez a régió nem volt házigazdája ennek az eseménynek, amely így most visszatért közép-európai gyökereihez.Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a játékok védnöki testületének vezetője kiemelte: az esemény sokat jelent a magyar sportnak és Budapestnek egyaránt, a résztvevőkre pedig életük legszebb, legizgalmasabb hete vár.

Csatlakozott a felszólalók mondandójához Heisler András, a Mazsihisz elnöke, és Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke is, akik nagyon szép hetet, és jó szórakozást kívántak a versenyzőknek, felkészítőiknek és a szurkolóknak az előttünk álló hetet illetően.

A megnyitó ünnepségen – melynek egyik fő részeként a küldöttségek bevonultak a küzdőtérre – közel hetven fellépő működött közre.
A játékok lángját Polgár Judit volt világelső sakkozó és Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász lobbantotta föl.

A viadal hétfőn kezdődött és jövő szerdáig tart, a megméretésre 42 országból közel 5000 résztvevő érkezett, köztük 2311 sportoló. A versenyzők 24 sportág – ebből négy bemutató – 63 versenyszámában mérik össze tudásukat, a központi helyszín a Ludovika Campus lesz, amely tőszomszédságában található Orczy-kertben kialakítottak egy “Maccabi falut”, ahol minden nap a díjátadást rendezik. Emellett lesznek ott kiállítások, koncertek és filmvetítések is, hiszen az esemény egyben kulturális és vallási rendezvény is.

A játékokon nemcsak európai zsidó sportolók vesznek részt, hanem meghívásos alapon az Egyesült Államokból, Kanadából, Mexikóból, Brazíliából, a Dél-afrikai Köztársaságból, Ausztráliából és Izraelből is érkeztek. A házigazdákat 16 sportágban több mint kétszázan képviselik, ami több mint a duplája az eddigi legnépesebb magyar sportolói delegációnak.

Képeink a megnyitóról>>>