Megnyithatnak a Holt-tenger és Eilat turisztikai szekciói

Megnyithatnak a Holt-tenger és Eilat turisztikai szekciói

Az Alkotmányjogi és Igazságügyi Bizottság végleges jóváhagyását követően a Kneszet plénuma Eilatot és a Holt-tengert koronavírusmentes “turisztikai szigetekké” nyilvánította.

Megfelelőn a döntésnek Eilat és a Holt-tengeri üdülőhelyek, éttermek és turisztikai látványosságok heteken belül újból megnyithatnak, ugyanakkor az ország más hasonló turisztikai helyszíneit illetően egyelőre még érvényben marad a korlátozás.

Az új törvény előírásai az Eilati vagy Ein Bokek holt-tengeri üdülőhelyek területére való belépés előtt kötelezővé teszik az előzetes 72 órán belüli negatív COVID-19 teszt tanúsítvány bemutatását.

A bizottságban a jogszabály feltételeinek kijelölésekor azonban kiderült, hogy az egészségügyi minisztérium jelenleg nem tud megfelelő mennyiségű tesztet rendelkezésre bocsátani. A minisztérium számára időt biztosítva született kompromisszumos megoldásként a jogszabály lehetővé teszi a tesztelést a turistaszigetekre való belépés után hetente egyszer és nem háromnaponta.

A koronavírus globális következményei mellett az országos zárlatok miatt Izrael turisztikai ipara csődközeli helyzetbe jutott. A tavaszi korlátozás után volt ugyan egy rövid felfutás, mivel az izraeliek nem utazhattak külföldre, de a szeptember közepén bevezetett országos zárlat a szállodákat ismét bezárásra kényszerítette.

Az idegenforgalomtól erősen függő Eilat és a Holt-tenger turisztikai területein levő szállodák bezárása miatt az országos átlaghoz képest kiugróan magas, 40 százalék körüli a munkanélküliség.