Megnyílt Mandur László holokauszt témájú fotókiállítása a Bálint Házban

Megnyílt Mandur László holokauszt témájú fotókiállítása a Bálint Házban

mandur16aMandur László holokauszt témában készült 26 fotográfiáját mutatja be az a kiállítás, amely Mystic Dreams – Holocaust címmel szeptember 1-jén, csütörtökön nyílt meg a budapesti Bálint Házban a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében.

Kincses Károly fotómuzeológus, a kiállítás kurátora elmondta, hogy formailag és tartalmilag átértelmezett archív képeket mutatnak be a Bálint Házban megrendezett kiállításon, amelyek a deportálást, valamint a deportálás előtti és utáni helyzetet dokumentálják.

“Mandur Lászlónak sikerült találnia valamit, amitől az archív fotók átlényegültek és egytónusú, vörös monokróm képekké alakultak át” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy az egyedi módszer miatt a meglévő képek egységessé és maivá változtak, ugyanakkor tükrözik a művész véleményét is.
“Ez egy fotóetűd, amelyben egy témát mint egy szonettet vagy egy verset írt körbe a művész. Nem dokumentumkiállításról van szó, hanem arról, hogy egy önálló független fotóművész, aki régebben politikus volt, de hálisten ebből a cipőből kilépett, azt gondolta, hogy a saját művészi eszközeivel hozzá akar tenni ahhoz, hogy az új generációknak – hiszen már három generáció nőtt fel a holokauszt óta – újra és újra meg kelljen tapasztalnia azt, hogy milyen kegyetlen az ember és hogy milyen hihetetlen bántó dolog a közöny” – hangsúlyozta a fotómuzeológus.