Megjelent Szunyogh Szabolcs új könyve a “Magyar Menóra”

Megjelent Szunyogh Szabolcs új könyve a “Magyar Menóra”

“Magyar Menóra” címmel megjelent Szunyogh Szabolcs, Táncsics Mihály-díjas újságíró új könyve, mely fikciója szerint egy útikönyv, azoknak a tanároknak, akik iskolai kirándulásokat szerveznek, azoknak a szülőknek, akik elviszik városnézni a gyerekeiket és mindenkinek, aki utazik valahová, és szeretné tudni, hogy ott mit lehet látni.

A könyv a magyarországi zsidó emlékhelyekről szól. Azokról a főbb településekről szól, ahová a turisták általában elmennek, tehát Budapesten kívül szó van a könyvben Pécs, Balatonfüred, Keszthely, Pápa, Kőszeg, Szombathely, Sopron, Balf, Abda, Győr, Vác, Kecskemét, Gyöngyös, Szeged, Makó, Debrecen, Nyíregyháza, Nagykálló, Sátoraljaújhely és Mád zsidó emlékhelyeiről. Nemcsak zsinagógákról és temetőkről ír a könyv, hanem mindarról a meglátogatható épületről, amelyik bizonyítja a magyar zsidóság hatalmas teljesítményét, tehát Szegeden például a Pick-múzeumról, vagy Pesten arról a házról, ahol Szomory Dezső élt, aztán Karinthy Frigyes és Radnóti, Koestler, Zelk Zoltán szobrairól, a fontosabb emléktáblákról, emlékművekről.

A könyv turisztikai jelentőségén túl bizonyítja a magyar zsidóság teljesítményét és ezzel egyrészt a külső közönség körében növelheti a tiszteletet, másrészt, és ez legalább ilyen fontos, megerősíti az öntudatot. Végig lehet olvasni az első oldaltól az utolsóig, azt remélem, hogy így is érdekes, de lehet benne lapozgatva is haladni, tehát csak azt a részt elővenni, ahová utazunk. Minden fejezet végére tettem egy részletes olvasnivaló-listát, papíralapút is és interneteset is, hogy aki tovább szeretne tájékozódni, tudja, merre induljon el.

A Magyar menóra című könyv fontos mindenkinek, akinek fontos a magyar zsidóság múltja, teljesítménye, és a jövője.

A könyvet a Mazsike egyesület irodájában Mazsike-kártyával 20% kedvezménnyel, azaz 3200 forintért lehet megvásárolni.