Meghosszabbították Gánc kormányalakítási megbízatását

Meghosszabbították Gánc kormányalakítási megbízatását

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök hétfő este találkozott a kormányalakítással megbízott Beni Gánccal, hogy véglegesítsék a nemzeti egységkormány létrehozásának részleteit.

Mielőtt éjfélkor lejárt Gánc megbízatása, Gánc és Netanjahu közösen hosszabbítást kért Reuven Rivlin elnöktől, komoly előrehaladásra hivatkozva a tárgyalásokat illetően.

Az elnök elfogadta a kérelmet, és szerda estig meghosszabbította Gánc megbízatását a megállapodás véglegesítése érdekében.

Rivlin elnök vasárnap azt mondta, hogy elutasítja Gánc kérelmét, hogy 14 nappal meghosszabbítsa a mandátumát, kivéve, ha jelentős előrelépés történik és Netanjahuval közösen kéri, máskülönben a határidő lejártát követően tájékoztatni fogja a Kneszetet, hogy egyetlen jelöltnek sincs potenciális többsége. A mandátum így a Kneszethez kerül, a képviselőknek 21 nap áll majf rendelkezésére, hogy találjanak egy jelöltet, akit a parlament többsége, azaz legalább 61 képviselő támogat, ha ez nem sikerül, ismét választásokra kerül sor.