Meghirdették az idei Raoul Wallenberg-díjat

Meghirdették az idei Raoul Wallenberg-díjat

wallenbergdij_2014Meghirdették az előítéletek és a diszkrimináció ellen küzdő embereknek és szervezeteknek adható idei Raoul Wallenberg-díjat, a jelöléseket december 20-ig várja a Raoul Wallenberg Egyesület.

A szervezet MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a holokauszt idején zsidó emberek tízezreit megmentő svéd diplomatáról elnevezett díjjal etikai mércét kívánnak állítani a magyar közélet elé. Emellett szeretnék elismerni azoknak az embereknek és szervezeteknek az áldozatos munkáját, akik, amelyek tevékenységükkel, életútjukkal segítik a Magyarországon hátrányos helyzetben élő, diszkriminációt elszenvedő embereket.

A díjra december 20-ig tehetnek javaslatot a díj alapítói, támogatói, önkormányzati, emberi jogi, civil és egyházi szervezetek és magánszemélyek. A javaslatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Raoul Wallenberg Alapítvány, a Raoul Wallenberg Egyesület és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége alkotta bizottság fogja elbírálni – írták.

A felhívás szerint az elismerésben polgárjogi aktivisták, civil szervezetek, egyházi vezetők és közösségek, települési vagy nemzetiségi önkormányzatok, írók, újságírók, szerkesztőségek, szellemi műhelyek részesülhetnek, olyan emberek, akik munkájukkal hozzájárulnak az előítéletes magatartás, az antiszemitizmus, a cigányellenesség leküzdéséhez. A díjat várhatóan 2015. január 16-án adják át.