Megérkeztek a vakcinák Izraelbe, két hét múlva kezdődhet a lakosság tömeges beoltása

Megérkeztek a vakcinák Izraelbe, két hét múlva kezdődhet a lakosság tömeges beoltása

Megérkeztek Izraelbe az első Pfizer vakcinák – erősítette meg Benjamin Netanjahu miniszterelnök.
Bizakodnak benne, hogy az oltások még az eredetileg kiírt december végi dátumhoz képest korábban megkezdődhetnek, de ahhoz a Pfizer oltásoknak meg kell kapniuk az Egészségügyi Minisztérium jóváhagyását és akkor átkerülhetnek a kórházakba.

A miniszterelnök szerint napi szinten hatvanezer embert olthatnak majd be, azt pedig külön nagy eredménynek könyvelheti el Izrael, hogy viszonylag kicsi országként, a maga kilencmillió lakosával ilyen hamar hozzájutott a vakcinához, és ugyanakkor kezdődhet meg  a lakosság beoltása, mint az Egyesült Királyságban.
“A 65 és 70 év közötti népesség oltása drámai módon csökkenti a morbiditást és a a vírus terjedési arányát. Ha az oltások hatékonysága valóban magas lesz, három-négy héten belül jelentősen csökken a megbetegedések száma az országban.” – állítják izraeli egészségügyi szakemberek.

Az első vakcinák december 27-én lesznek beadva, Netanjahu elsőként vállalta az ellenszer beadatását, de naponta hatvanezer izraelit tudnak majd beoltani attól kezdve.

Addig is további önfegyelemre kérte Izrael állampolgárait a miniszterelnök, kiemelve, hogy mindenki viseljen továbbra is maszkot, figyeljen a higiéniai előírásokra és a távolságtartásra.