A Mazsihisz vezetése várja a Debreceni Zsidó Hitközség küldötteit is a vasárnapi közgyűlésre

A Mazsihisz vezetése várja a Debreceni Zsidó Hitközség küldötteit is a vasárnapi közgyűlésre

A Debreceni Zsidó Hitközség elnöke Horovitz Tamás ma levélben fordult dr. Kunos Péter ügyvezető igazgatóhoz és a közgyűlés minden tagjához, amelyben arról a döntésről tájékoztatott, hogy nem vesznek részt a vasárnapi Mazsihisz közgyűlésen.

A levélre dr. Kunos Péter válaszolt, és hozzátette, hogy a küldötteknek nem csak joga, de kötelessége is ered a mandátumokból.

A debreceni elnök és az ügyvezető igazgató levélváltását változtatás nélkül közöljük.

dr. Kunos Péter Ügyvezető Igazgató Úrnak
MAZSIHISZ
1075 Budapest, Síp u. 12. sz.

Tisztelt Igazgató Úr!

Egyeztetve a debreceni küldött társaimmal az augusztus 27-én, illetve a mai napon küldött leveleddel kapcsolatosan, az alábbiakat kívánjuk megjegyezni és rögzíteni: Ahogy a levélben is írtad, sajnos folyamatosan növekszik a fertőzöttek száma, ezért egyre nagyobb kockázata van a zárt térben rendezett eseményeknek.

Az elmúlt időszakban nagyon fontosnak ítéltük a MAZSIHISZ krízismenedzsment munkáját, ajánlásait, döntéseit, amelyeket messzemenőkig figyelembe vettünk közösségünk működtetése tekintetében. Meg kell jegyeznünk, hogy a közgyűléssel kapcsolatban hozott döntésetekkel messzemenőkig nem értünk egyet és nem értjük a döntés hátterét. Annál is inkább nem értjük a döntést, mivel a vasárnapi közgyűlés legfontosabb napirendi pontja az új ügyvezető igazgató választás. Az előzetes felmérések szerint kizárólag a jelenlegi igazgató, Kunos Péter van jelölve a posztra.

A Közgyűlés jelenlegi helyzetre való tekintettel történő elhalasztása véleményünk szerint semminemű problémát nem okozna a szervezet további működése tekintetében. Nem értjük továbbá azt a döntést sem, hogy hétfőtől cca. tíz ember nem imádkozhat a zsinagógákban, ellenben vasárnap közel száz fő lehet együtt órákon át egy zárt térben.

Megjegyezni kívánjuk, hogy ezek a gyorstesztek az eddigi tapasztalatok szerint nem adnak száz százalékos biztonságot, ami ugyancsak veszélyezteti a közgyűlés résztvevőit. Fenti indokok alapján a debreceni közösség képviselői úgy döntöttek, hogy jelen helyzetben nem kívánnak ilyen mérvű kockázatot vállalni és ezért nem vesznek részt a vasárnapi közgyűlésen.

Hittestvéri üdvözlettel:
Horovitz Tamás elnök”

Dr. Kunos Péter válasza:
“Horovitz Tamás Debreceni Zsidó Hitközség elnöke részére

Tisztelt Elnök Úr! Kedves Tamás!

A vezetőség valóban meghosszabbíthatja az ügyvezető megbízását, de csak 3 hónappal. Utána minden döntése illegitim lesz. Ezt az Alapszabály egyértelműen rögzíti. Lehet, hogy arra gondoltok, hogy 3 hónap múlva jobb lesz a járványhelyzet? Bizonyosan nem. De van egy sokkal fontosabb napirendi pont, a MAZS alapítói jogának átvétele. A Joint ugyanis nem kívánja a továbbiakban a Holokauszt túlélőknek adott Claims Conference támogatással működő MAZS irányítását és ellenőrzését folytatni.

Gondolom, egyetértünk abban, hogy a részükre nyújtott szolgáltatásokban nem lehet fennakadás. A gyorstesztek minősítésére visszatérve, engedd meg, hogy azt orvos szakembereinkre bízzuk. Ők pontosan tudják, mit mire és hogyan lehet használni. A közgyűlés és egy I’tentisztelet biztonsági körülményeit össze sem lehet hasonlítani. A közgyűlés ugyanis sokkal jobban kontrollálható.

A Dohány utcai zsinagógát vasárnapra egészségügyileg Budapest egyik legbiztonságosabb helyévé varázsoljuk. Végül, ma még nem tartunk ott, hogy mindent le kell állítani. Csak ott, ahol felütötte a fejét a járvány. A vírus kockázata valóban nő, ezért teszünk meg mindent ennek mérséklése érdekében. Szeretettel és tisztelettel várjuk a debreceni küldötteket is.

Hittestvéri üdvözlettel:
dr.Kunos Péter
Ügyvezető Igazgató