Mártír megemlékezés a Dohány zsinagóga sírkertjében

Mártír megemlékezés a Dohány zsinagóga sírkertjében

Vasárnap kora este került sor a Dohány utcai zsinagóga temetőkertjében már hagyományos mártír megemlékezésre.

A budapesti zsidóság, ilyenkor emlékezik meg a Soában meggyilkolt hittestvéreinkről, akiknek nem tudjuk a pontos halálozási dátumát.

1945. január 18-án az utcákon több ezer temetetlen holttest feküdt, csak a Klauzál téren több, mint 3000 halott volt. A Dohány zsinagóga a budapesti gettó része lett, ahol több tízezer ember zsúfolódott össze embertelen körülmények között. A gettó felszabadításakor megfagyott, éhen halt, az ostrom és a nyilasok brutalitása következtében elpusztult zsidók ezreinek holttestét találták az utcákon. Ismeretlen, azonosíthatatlan testeket és olyanokat, akiket máig siratnak. A halottak közül 1140 név szerint ismert és 1170 ismeretlen mártírt a zsinagóga udvarán, 24 közös sírba temettek el.A Dohány utcai zsinagóga lett az egyetlen a világon, amelynek kertjében temető van.

Rájuk emlékeztek a megjelentek a sírkertben, ahol Nádel Tamás, a Dohány körzet elnöke köszöntötte az emlékezőket, majd Mester Tamás, a BZSH elnöke, illetve dr.Frölich Róbert főrabbi mondta el emlékező gondolatait. A kántori funkciót Rudas Dániel kántor látta el.

A megemlékezésen Garai Róbert színművész mondott el az alkalomhoz illő verseket, majd meggyújtásra kerültek az emlékezés lángjai azokért, akik többségének nevét bár nem tudjuk, de a Dohány zsinagóga temetőjében nyugszanak, örökké emlékeztetve bennünket a holokauszt borzalmaira.

A megemlékezés a Komonyec-Podolskiból ültetett fánál ért véget.

A megemlékezésen készült képek>>>