Már közel tizenhárom millió forint adomány gyűlt össze a zuglói zsinagóga felújítására

Már közel tizenhárom millió forint adomány gyűlt össze a zuglói zsinagóga felújítására

A Mazsihisz vasárnapi közgyűlésén egy témában a BZSH is érdekelt volt, mégpedig az október végén leégett, és azóta használaton kívüli zuglói zsinagóga felújításáról szóló tájékoztatásban.

A zuglói zsinagóga jelenlegi helyzetéről Horváth József, a helyreállítás koordinálásáért felelős közgyűlési tag, egyben a Bét Salom zsinagóga elnöke számolt be. A zsinagóga felújításához három terület feltételeinek a teljesítése szükséges, pénzügyi, jogi és műszaki.

Január elején elkezdődött a kárfelmérés. A felújítás után a zsinagógai tér változatlan maradna, a tóraszekrény teljes újraépítésére is sor kerül majd, a hátsó részen lenne majd egy teljes újjáalakítás. A tetőtér felújítása majd a második ütemben történne meg. Hamarosan megkezdődik a költségbecslés, és elindul a kivitelezés üteme és a pénzügyi feltételek megteremtése. A becslések szerint az első ütemezéshez egy év kell.

A zuglói közösség dönti majd el, hogy az építkezés alatt már visszaköltöznek, vagy maradnak Scheiber Sándor Iskolában. Az adományszervezés során eddig nagyságrendileg 13 millió forint tényleges felajánlás érkezett.

A BZSH várja a további adományokat is, mivel nemcsak az épületnek kell a hatályos építési szabályoknak megfelelően megújulnia, hanem pótolnunk kell a tűzben elveszett Tóráinkat is.


További adományokat az alábbi módon lehet eljuttatni a zuglói zsinagóga felújítását elősegítendő>>>