Egy izraeli kutatás szerint a majmok ugyanúgy gondolkodnak, mint az emberek

Egy izraeli kutatás szerint a majmok ugyanúgy gondolkodnak, mint az emberek

Egy nemrégiben végzett kutatás megállapította, hogy a majmoknak tudatos és nem tudatos elméjük is van, akárcsak az embereknek.

Tanulmányukban a Jeruzsálemi Héber Egyetem és a Yale Egyetem közös kutatócsapata új tudományos eszközt dolgozott ki az embereken és a majmokon tesztelt észlelési szintek vizsgálatához. Beszámolójuk szerint mindkettő ugyanúgy reagált.

A majmok észlelésének két szintje közötti különbségtétel érdekében a kutatók olyan feladatokat hoztak létre, amelyek eredményei a rögzített gondolkodási folyamat alapján eltérnének.
“Emberekkel kezdtük, majd majmokon végeztük el ugyanazt a vizsgálatot” – magyarázza Dr. Shay Ben-Haim, a két egyetem közös posztdoktori munkatársa.

„Minden teszt tartalmazott egy ingert, jelen esetben egy csillagot, amelyet vagy a képernyő jobb vagy bal oldalán mutattak be. Ezután az alanyok jutalmat kaptak – pontok az embereknek, csemegék az állatoknak -, ha a képernyő másik oldalára néztek, ahonnan a csillag megjelent.”

Az egyik teszt során a csillag egyértelműen megjelent a képernyőn, és az emberek és a majmok tudatosan tudták feldolgozni, hogy ott van. Egy másik teszt során a csillag olyan gyorsan megjelent és eltűnt, hogy feldolgozásra került anélkül, hogy elérte volna az alanyok tudatos tudatosságát.

A kutatók szerint ez azt mutatja, hogy az emberiség ebben a tekintetben nincs egyedül a világban. A jövőben további kutatásokat végeznek majd más állatok tudatosságáról és nem tudatos folyamatairól.