Elkezdődött a magyar kulturális évad Izraelben

Elkezdődött a magyar kulturális évad Izraelben

Elkezdődött a több mint hét hónapon átívelő magyar kulturális évad Izraelben.

Az izraeli magyar kulturális évad március 15. és október 23. között több mint ötven magyar kulturális programot kínál, megszólítva minden korosztályt Tel-Avivban, Jeruzsálemben és más városokban. „Meggyőződésem, hogy érdekesek vagyunk az izraeliek számára, és az a kulturális tartalom, amelyet idén itt be fogunk mutatni, új polcra helyezi hazánkat idekint” — mondta Benkő Levente, Magyarország tel-avivi nagykövete.

A magyar kulturális évad a magyar–izraeli kapcsolatok újrafelvételének és a Budapest és Tel-Aviv közötti testvérvárosi megállapodás 30. évfordulója alkalmából kerül megrendezésre.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter március 19-én hivatalosan is megnyitotta az izraeli magyar kulturális évadot.

Benkő Levente így fogalmazott: „Magyarországot az ide kivándorolt magyar ajkú közösség révén sokan ismerik, de túlzás nélkül állíthatom, hogy ez az első átfogó kultúrdiplomáciai kísérlet arra, hogy Izraelben bemutassuk hazánkat. Az évadunk fő célkitűzése, hogy az itteni magyar ajkúak természetes közönségén túl a legkülönbözőbb hátterű izraelieket is megszólítsuk – olyanokat, akiknek nincsen semmilyen családi kötődésük a Kárpát-medencéhez.”

A több mint hét hónapon átívelő kulturális évad egyes elemei nagy hagyományú, híres fesztiválok programjában szerepelnek, ugyanakkor helyi intézmények és művészeti producerek működnek közre társszervezőként és finanszírozóként.

Az eseménysorozat weblapja>>>