Letette az esküt a Netanjahu-Gantz kormány

Letette az esküt a Netanjahu-Gantz kormány

A közel másfél éve tartó kormányalakítási krízist lezárva, Izrael 35. kormánya vasárnap letette az esküt.

Sokáig úgy tűnt, hogy a március 2-i zsinórban harmadik választások is kudarccal zárulnak, végül azonban Benjamin Netanjahu miniszterelnök és riválisa, a Kék-Fehér vezetője, Beni Gantz április 20-án megállapodást írt alá egy nemzeti, vészhelyzeti egységkormány létrehozásáról.

Bár eredetileg az eskütételt május 13-án, szerdán tartották volna, másnapra halasztották. Csütörtökön azonban lázadás tört ki a Likud vezető tagjai között a minisztériumok elosztása kapcsán, így a miniszterelnök arra kérte Gantzot, hogy halasszák el ismét a ceremóniát vasárnap délután 13 órára.

Izrael 35. kormánya az ország történetének valaha volt legnagyobb és legdrágább kormánya lesz. A minisztériumok és maga a miniszterelnöki poszt is egyenlő felosztásra került a Likud és a Kék-Fehér között. A megállapodás szerint Netanjahu és Gantz az esküt mint miniszterelnök és társ-miniszterelnök tette le.

Az első 18 hónapban Netanjahu lesz a miniszterelnök majd 2021. november 17-től 18 hónapra Gantz veszi át az ország vezetését. A Kneszet elnöke Járiv Levin (Likud) lett.

A nyitó ceremónián Netanjahu azt mondta, az egységkormány nem csak az egyetlen lehetőség, de a polgárok akaratát is tükrözi.
„A nagyközönség egységkormányt akar, és meg is kapja”, mondta Netanjahu a Kneszetben, kifejtve, hogy a negyedik választások többe kerülnének az országnak, mint az új 34 miniszterből álló kormány.

Netanjahu továbbá elmagyarázta, hogy mind ő, mind a Kék-Fehér vezetője, Gantz úgy döntött, hogy félre teszi az ellentéteket az ország kedvéért.
„Úgy döntöttünk, hogy együtt szolgáljuk a népet.”