Milyen lehetőségeid vannak, ha nem vettek fel sehova? Vár a BZSH Külker Gimi!

Milyen lehetőségeid vannak, ha nem vettek fel sehova? Vár a BZSH Külker Gimi!

Ha esetleg azok közé tartozol, akiknek nem sikerült felvételt nyernie egyetlen kiválasztott egyetemre vagy főiskolára sem, akkor jól figyelj, mert ez a cikk neked szól!
Teljesen elkeseredtél, mert tegnap kiderült, hogy nem sikerült elérned a választott egyetem vagy fősuli idei ponthatárait? Ne aggódj, még mindig nincsen semmi veszve! Magyarországon rengetegféle ingyenes szakképzésre (korábbi nevén OKJ-s képzésre) lehet jelentkezni, ha az érettségit már kipipáltad, ráadásul sok szempontból jól jársz, ha beiratkozol valamilyen szakra. Azért, hogy a lehető legszuperebb döntést hozhasd meg a tanulmányaiddal és a jövőddel kapcsolatban, alaposan kifaggattuk Salusinszky Andrást, a BZSH Külkereskedelmi Technikum igazgatóját.
– Nem vettek fel sehova. Mi ilyen helyzetben az első teendőm?
– Nagyon fontos, hogy nem szabad ilyenkor kétségbeesni, lehet más ingyenes képzéseket találni. Attól még, hogy valaki nem került be a felsőoktatásba, számtalan lehetősége van a továbbtanulásra. Érettségi utáni szakképesítést például mindenképpen érdemes szerezni. Ezen belül olyan szakot ajánlott választani, ami kapcsolódik ahhoz, amit az illető az egyetemen, főiskolán szeretne tanulni, mert az órák egy részét a későbbiek folyamán el tudja majd ismertetni, így azokat nem kell újra felvennie, nem kell levizsgáznia belőle. Ráadásul pluszpontokat is jelenthet a felvételi során, így a következő alkalommal még nagyobb eséllyel lehet pályázni a felsőoktatási helyekre.
Arra is mindig igyekszem felhívni a figyelmet, hogy olyan képzést érdemes ebben a helyzetben választani, ahol odafigyelnek arra is, hogy minél nagyobb óraszámban tanítsanak idegen nyelvet. Nálunk például minden beiratkozó 120 órás ingyenes képzést kap angolból, németből vagy olaszból.
Összefoglalva a három legfontosabb dolog, amit érdemes tanulni, ha nem sikerült a felvételi, az a nyelv, az informatika és a szakma. Ezek által lehet valaki értékes szereplője a munkaerőpiacnak!
– Ezek a képzések olyan tudást adnak, amivel már lehet boldogulni? Vagy érdemes utána megpróbálni újra az egyetemi felvételit?
– Ha valaki mindenképpen szeretne diplomát szerezni, azt semmiképpen nem beszélném le. Ugyanakkor nem tekintem egy szakmának a megtanulását zsákutcának. Pláne, hogy egy ilyen végzettség gyakorlati tudást jelent, aminek segítségével akár dolgozhat is az illető a főiskola vagy az egyetem mellett.
– Milyen előnyei vannak egy ilyen képzésnek?
– Azért is jó egy ilyen technikumba (korábbi nevén szakgimnáziumba), mint a miénk, beiratkozni, mert ugyanazokat a juttatásokat élvezheti a tanuló, mint mondjuk a felsőoktatásban vagy korábban a középiskolában. Magyarul kap diákigazolványt, családi pótlékot, árvasági ellátást, fedezve van a tb-je. Gyakorlatilag egy csomó minden megoldódik, ami most, ebben a pillanatban problémának tűnik.
– Mik a felvételi követelmények? Mennyire nehéz bekerülni?
– Orientációs beszélgetést folytatunk minden jelentkezővel. Ezt azért tesszük, hogy meggyőződjünk róla, hogy a számára legmegfelelőbb szakot, szakmát választotta. Volt már olyan, akiről így derült ki, hogy a személyiségéhez, habitusához egy másik képzés való.
– Vannak még szabad helyek?
– Most, ebben a pillanatban még úgy látom, hogy igen, tudunk felvenni tanulókat, úgyhogy várjuk a jelentkezéseket szeretettel! A helyek persze rohamosan fogynak, hiszen ezek a szakok nagyon népszerűek, hiányszakmákról van szó. Most, hogy kiderült, hogy körülbelül 30 ezren nem kerültek be a felsőoktatásba, gyakorlatilag égnek nálunk a vonalak!
– Mi jellemző a fellelhető képzésekre? Miben vagytok mások?
– Főleg kereskedelmi és gazdasági vonalon mozgunk, minden képzésünk két éves, nappali vagy esti munkarendű. Fontos számunkra az úgynevezett duális modell, vagyis az elméletet a tanteremben, a gyakorlatot pedig valódi cégeknél, igazi munkakörnyezetben oktatjuk. Így mindenki jól jár, hiszen a tanuló azonnal helyt tud majd állni a munkaerőpiacon, a vállalatok pedig folyamatos utánpótlást kapnak. És persze ott van a már említett nyelvoktatás!
A legnépszerűbb szakképzéseink között szerepelnek az idegennyelvű ipari és kereskedelmi technikus, a kereskedő és webáruházi technikus, a közszolgálati technikus, a logisztikai technikus, a pénzügyi-számviteli ügyintéző, szoftverfejlesztő és – tesztelő technikus, a turisztikai technikus, a vállalkozási ügyviteli ügyintéző szakmák.