Legyen a holokauszt a kollektív emlékezet része!

Legyen a holokauszt a kollektív emlékezet része!

holochausztMint arról korábban már beszámoltunk, a Holokauszt Emlékközpont, a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola, a Raoul Wallenberg Egyesület 2015-ben is megrendezi „Régen volt? Hol is volt?” címmel országos vetélkedőjét magyarországi és határon túli középfokú intézmények diákjai számára. A vetélkedő fordulói során a fiatalok megismerkednek a II. világháború történetével, a zsidóüldözésekkel, Raoul Wallenberg és más embermentők tevékenységével, a holokauszt-túlélők emlékeivel. A témakörök közt szerepel a magyar külpolitika ténykedése az emberi és kisebbségi jogokért, a rasszizmus és antiszemitizmus alakulása Magyarországon és Európában.

A vetélkedőre három fős középiskolai csapatok, valamint felkészítő tanáraik jelentkezhetnek. A legfontosabb cél, hogy a holokauszt a magyar történelem, a kollektív emlékezet részévé váljon, s hogy az ártatlanul üldözött és megölt magyar állampolgárok emléke fennmaradjon.

A vetélkedő fővédnökei Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete és Fónagy János parlamenti államtitkár. A fő támogató a MAZSIHISZ, ezenkívül számtalan civil szervezet, zsidó hitközségek, oktatási intézmények is együttműködő partnerei a vetélkedőnek. A döntő helyszínei áprilisban a Holokauszt Emlékközpont, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztérium lesz.

Regisztrálni 2014. december 3-tól 2015. január 12-ig lehet a Raoul Wallenberg Egyesület honlapján: www.wallenbergegyesulet.hu