A világ egyik legrégebbi Eszter könyvét kapta meg Purim előtt az Izraeli Nemzeti Könyvtár

A világ egyik legrégebbi Eszter könyvét kapta meg Purim előtt az Izraeli Nemzeti Könyvtár

Az Izrael Nemzeti Könyvtár adományként kapta meg a világ egyik legrégebbi és egyik legkülönlegesebb Eszter könyvét Purim előtt. A spanyolországi zsidósághoz kapcsolódó bőrtekercsre írt kézirat valamikor 1460 és 1470 között készült, nem sokkal azelőtt, hogy 1492-ben elüldözték a zsidókat az országból.

A könyvtár saját oldalán megjelenő írás szerint a kiutasított zsidók vagyontárgyaik nagy részét nem vihették magukkal, ezért csak nagyon kevés kézirat maradt meg a kiűzetés előtti időszakból. A könyvtárba érkező Eszter könyve ezen középkori ritkaságok egyike.

Az ismert purimi történetet barna tintával hordták fel a bőrfelületre a középkori szefárd zsidóságra jellemző betűtípussal. A könyv kezdete előtt a tekercsre felírták azokat az áldásokat, amelyeket az olvasás előtt, illetve után kell elmondani, ami jelzi a tekercset közösségi felolvasásra szánták az ünnep idején.

A tekercs ritka és fontos bizonyítéka az Ibériai-félszigeten élő zsidók gazdag anyagfelhasználási kultúrájának. Arról azonban nincs semmilyen információ, hogy kié volt és a kiűzetést követően hová kerülhetett a tekercs. A kéziratot Michael Jesselson és családja adományozta az Izraeli Nemzeti Könyvtárnak.

A középkori tekercs digitalizált formában online megtekinthető a könyvtár oldalán>>>