Ma délután a világ legnagyobb online közös imájára kerül sor a koronavírus miatt

Ma délután a világ legnagyobb online közös imájára kerül sor a koronavírus miatt

Ma, amikor is Ros Hodes Nisszánt ünnepeljük, délután fél négykor (izraeli idő szerint 16:30-kor) Izraelből és a világ minden tájáról zsidók milliói vesznek részt a valaha volt legnagyobb közös imán, amit a koronavírus terjedésének megakadályozásáért mondanak el.

Viszonylag rövid idő alatt százezrek fertőződtek meg a vírussal, és világszerte tízezrek haltak meg a fertőzés következében. Az elmúlt napokban drámai sebességgel növekedett meg a koronavírussal diagnosztizált izraeliek száma.

Ezért az Izrael és a diaszpóra zsidósága ma virtuálisan összegyűlik, hogy közösen imádkozzanak, hogy imájukkal megpróbálják megállítani ezt a szörnyű világjárványt. A világ egészségéért mondanak imát, mindenki otthonról, de mindenki egy időben imádkozik.

Az imát a két izraeli főrabbi, David Lau és Yitzhak Yosef vezetik.
A sugárzást itt lehet élőben figyelemmel követni és otthonról egy ima elmondása idejére csatlakozni, vagy utána visszanézni:

“Zsidókként most az a szerepünk, hogy a világ Teremtőjéhez forduljunk. Niszán hónap előestéjén vagyunk, és a Tóra azt tanította nekünk, hogy a Niszán hónapjában megváltottuk és elhagytuk Egyiptomot, és újból eljött a megváltás.
Nem kétséges, hogy ha egyesülünk és tömegekben egy emberként mondjuk el imánkat, akkor könnyebben elérjük az Ö.valót. Ezért a világ minden részéről rabbik és közösségvezetők százai gyűlnek össze közös imádságra az országuk Izrael népével. Nem kétséges, hogy amikor Izrael népe egyesül, akkor mennyei imáinkra, amelyben arra kérjük az Ö.valót, hogy szabadítson meg minket ettől a szörnyű járványtól.”– mondta Avi Berman rabbi, az Izraeli Ortodox Unió vezetője.

A világ minden tájáról becsatlakoznak majd az imádkozásba, így Franciaország főrabbija Chaim Korsia, Róma vezető rabbija Rocardo Di Segano, a pekingi főrabbi Shimon Frondelich rabbi; New Yorkból Haskel Lookstein rabbi, Rio de Janeiro főrabbija Netanel Tzipel rabbi és még rengeteg ország, számos gyülekezetének vallási irányítója is online jelen lesz, hogy közösen mondhasson imát kollégáival a világért.