Legközelebb 2024-ben küldhet űrhajót a Holdra Izrael

Legközelebb 2024-ben küldhet űrhajót a Holdra Izrael

A SpaceIL, amely Izraelnek a pilóta nélküli űrhajó landolására irányuló eredeti kezdeményezését követte a napokban bejelentette, hogy 70 millió dollárt gyűjtöttek a Beresheet 2, egy 2024-re kitűzött újabb űrmisszió elindítására – írja a nocamels hírportál.

Az első Beresheet a motor meghibásodása után a holdfelületnek csapódott – elrontva ezzel Izrael esélyét, hogy a világ negyedik országává váljon (Oroszország, Kína és az Egyesült Államok után), amely sikeres holdraszállást hajt végre, mégis megalapozta a reményeket. A Beresheet lander egyben a világon a legkisebb űrszonda, amely eljutott a Holdra és ott megtette a legnagyobb távolságot. A missziót világszerte figyelemmel követték.

A Beresheet 2 azt is tervezi, hogy első küldetésként az űrtörténetet ír a tervezett kettős leszállással a hold túlsó oldalára (amelyet eddig csak Kína teljesített). A közlemény szerint maguk a leszállók lesznek a legkisebbek is, amelyeket valaha az űrbe dobtak, mindegyikük súlya 120 kg üzemanyaggal és 60 kg üzemanyag nélkül. Az űrhajó ötéves misszióba indul, hogy távoli kapcsolaton keresztül platformként szolgáljon Izraelben és a világban folytatott oktatástudományi tevékenységek számára, amely lehetővé teszi több ország hallgatóinak, hogy részt vegyenek az űrben végzett tudományos kutatásokban.