Az egyik legfontosabb purimi teendő – segítsünk a szegényeken

Az egyik legfontosabb purimi teendő – segítsünk a szegényeken

A hamarosan beköszöntő Purim kapcsán érdemes szót ejtenünk azon előírásokról, amelyek az ünnepet övezik.

Ezek közé tartozik a Megilá-olvasás, az ajándékküldés, a lakoma, vigasság, a szeudá.

A legszebb előírás azonban a Sláchmónesz, vagyis a barátaink megajándékozása.

A zsidók közötti felebaráti szeretet erősítése végett kaptuk a barátaink megajándékozásának micváját. Legalább egyszer kell küldeni minimum két dolgot a megajándékozottak részére, ha teljesíteni akarjuk a micvát. Akkor igazi a Sláchmónesz küldése, ha ételt is meg italt is küldünk. A micvá teljesítéséhez elég tehát egy küldemény, és benne kétfajta étel.

cedaka2A szegények megajándékozásához kétszeres mennyiség kell, mert a héber “mátánot leevjonim” (מתנות לאביונים) kifejezés szó szerint azt jelenti, hogy ajándékok a szegényeknek, tehát legalább két szegénynek kell ajándékot adni, mindegyiknek legalább kettőt. A könyörületesség szerint való eljárás fontosságát hangsúlyozza ez a micvá.

Nem fontos, hogy az ajándék éppen étel-ital legyen, adhatunk pénzt is a rászorulóknak, talán még jobb is. Már a Talmud korában is rendeztek purimi gyűjtéseket a diaszpórában a szegények számára, talán már peszáchi szükségleteikre is gondolva, mert addig is már csak egy hónap van hátra.

Ne feledkezzünk meg tehát azokról a hittársainkról, akiknek a segítségnyújtásunk nélkül nem lehet teljes közelgő ünnepünk!