Különleges ízek az asztalon Ros Hasanakor

Különleges ízek az asztalon Ros Hasanakor

Pénteken este beköszönt az új zsinagógai esztendő, az 5781-es év, ezzel együtt pedig Ros Hasana ünnepe is, amikor is különleges ételeket szokás fogyasztani.

A barchesz ilyenkor nem hosszúkás alakú, hanem kerek. Ezen az ünnepen áldásmondáskor nem sót, hanem mézet használunk a “majci” fogyasztásakor, jelezvén az ünnep édes mivoltát. Az édes ízek fogyasztásával teszünk annak érdekében, hogy az év kerek, teljes, és édes legyen. Az almát is mézbe mártva esszük ennek okán.

A gránátalma az ünnep egyik szimbóluma, hiszen a hagyomány szerint a gyümölcsnek 613 magja van, vagyis pontosan annyi, ahány tórai parancsolatot kell betartanunk.

A fogyasztási szokásokat tekintve meg kell említeni a tipikus újévi lakománál a maceszgombóc húslevest, a gefillte fisht, a tzimmest és a mézes süteményeket is.

Háromféle menüsor közül lehet választani:
A menü: Húsleves maceszgombóccal, kacsacomb hagymás törtburgonyával és párolt káposztával, mézeskrémes, 2db édes 0,05 kilós barhesz

B menü: Zöldségleves, vörösboros marha rostélyos burgonya krokettel, puncs szelet, 2db édes 0,05 kilós barhesz

C menü: Raguleves, aszalt gyümölcsös kacsamell zöldséges rizzsel, gesztenyepüré, 2db édes 0,05 kilós barhesz

Egy menü ára: 4800 Ft

Rendeléseiket a koserkonyha@bzsh.hu e-mail címen várják, vagy telefonon a +36 70 632 9698 számon. Rendelési határidő: mai nap 12 óra.

Az újévi menükön kívül az ünnepi barcheszekre a Kosher Deli várja megrendeléseiket. A Síp utca 12. szám alatt lévő vendéglátó egységnél szintén mai nap délig várják rendeléseiket kosherdeli12@gmail.com e-mail címen. Az ünnepre szükséges élelmiszerek szintén megvásárolhatóak ugyanott.