Vetélkedő középiskolások számára

Vetélkedő középiskolások számára

emlekezes2A Holokauszt Emlékközpont, a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola, a Raoul Wallenberg Egyesület „Régen volt? Hol is volt?” címmel országos felmenő rendszerű vetélkedőt hirdet a magyarországi és határon túli középfokú intézmények diákjai számára.

A vetélkedő témakörei:
A II. világháború története, Magyarország szerepe a világháborúban, a zsidóüldözések, a holokauszt, Raoul Wallenberg és más embermentők tevékenysége, a zsidó-magyar kultúra együttélése, holokauszt és embermentő emlékhelyek Budapesten, illetve a lakóhelyen.
A holokauszt-túlélők történetei. Raoul Wallenberg 70 éve került a Vörös Hadsereg fogságába, sorsa ezt követően. Raoul Wallenberg, a humánum lovagjának időszerűsége napjainkban. Az embermentéshez kapcsolódó diplomáciai tevékenység. A magyar külpolitika tevékenysége az emberi és a kisebbségi jogokért. A rasszizmus, az antiszemitizmus napjainkban Magyarországon és Európában.

A vetélkedő menetrendje:
A vetélkedőre 3 fős középiskolai csapatok, valamint felkészítő tanáraik jelentkezhetnek.

Regisztráció:
A vetélkedőre regisztrálni 2014. december 3-tól 2015. január 12-ig lehet a Wallenberg Egyesület honlapján: www.wallenbergegyesulet.hu

A regisztráció során kérünk feltölteni egy maximum 1 oldal terjedelmű motivációs levelet arról, hogy milyen szerepe lehet a diákoknak az antiszemitizmus és rasszizmus elleni küzdelemben. A feltöltött fájl formátuma: PDF, mérete: maximum 1 Mbájt.

Megyei elődöntő
A vetélkedőre jelentkezett és motivációs levelet elkészített csapatok kétfordulós, vagyis egy egész napos vetélkedőn vesznek részt. A megyei elődöntőket február 9. és március 15. között rendezzük meg, melynek pontos helyéről és időpontjáról a szervező bizottság a csapatokat január 26-ig értesíti.
A megyei elődöntő délelőtti és délutáni fordulójában az előre megadott szakirodalom és a helyszíni ismeretterjesztő előadások alapján teszteket és kreatív feladatokat kell megoldani.
A megyei elődöntőkből egy-egy csapat jut tovább az országos döntőbe.
A csapatok az elért eredményeik után oklevelet és tárgy-, illetve könyvjutalmat kapnak.

Országos döntő
Időpont: 2015. április 9. csütörtök, egész napos program

Helyszínek:
Budapest, Holokauszt Emlékközpont (Budapest, IX., Páva u. 39.),
Külgazdasági és Külügyminisztérium (Budapest, II., Bem József tér 4.)

Díjazás:
Külföldi utazás /négy nap, három éjszaka, 4 fő részére
Nemzetközi Élet Menete programján részvétel 2015. április 15-17. között Lengyelországban, Auschwitz-Birkenauban, az Élet Menete Alapítvány felajánlásával
Könyvvásárlási utalványok

A győri Széchenyi Egyetem felajánlása: a Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém megyei elődöntők legjobb eredményt elért csapatait, valamint a Felvidékről jövőket az egyetem egész napos program keretében vendégül látja előre egyeztetett időpontban

Mindegyik döntőbe jutott csapat oklevélben részesül

A felkészüléshez az egyes fordulókat megelőző időpontban irodalomjegyzéket közlünk, melyről a jelentkező csapatokat e-mailen értesítjük.

A vetélkedővel kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket a regen-volt@r-wallenberg.hu e-mail címre várják.