Közel százezren vettek részt a kohaniták áldásán Jeruzsálemben

Közel százezren vettek részt a kohaniták áldásán Jeruzsálemben

Hétfőn reggel csaknem 100 ezer ember vett részt a kohaniták áldásán a jeruzsálemi nyugati falnál. A Siratófalnál a Pészach (פֶּסַח) ünnepén tartott hagyományos kohanita áldáson (ברכת הכוהנים) az egykori papi törzs férfi leszármazottai minden évben testüket, fejüket imakendőbe burkolva mindkét kezüket felemelve héber nyelvű imát mondanak Izrael népének békéjéért és boldogulásáért.

Ezt a héber áldást naponta elmondják az ortodox zsinagógákban Izraelben, de évente kétszer, a sátoros ünnepek és Pészach idején nagyszabású ceremónián több tízezer résztvevő előtt a Siratófalnál is.

A zsidó vallás szabályai szerint régen évente háromszor, köztük Pészachkor el kellett zarándokolni és áldozatot kellett bemutatni a vallás legszentebb helyén, a Templomhegyen található jeruzsálemi szentélyben, ahol jelenleg egy másik vallás, az iszlám harmadik legszentebb helye, az al-Aksza mecset áll a Mecsetek terén.

Az idei ünnepségen részt vett Yitzhak Yosef rabbi, Izrael szöfárd főrabbija, David Lau, askenázi főrabbi, valamint Rabbi Izrael és Shmuel Rabinovitch főrabbik is, akik a Siratófalnál teljesítenek szent szolgálatot. Az ünnepségen részt vett továbbá David Friedman, amerikai nagykövet is.

Az áldást a diaszpórában a zsidó naptár különböző időpontjaiban különböző időkben írják le, de naponta imádkoznak Jeruzsálemben, és hetente Izraelben.

Évente rendre több tízezren utaznak csak azért a Nyugati Falhoz, hogy részt vegyenek a különleges eseményen.

Ilyen volt az idei kohanita áldás: