Közel két méter magas a világ legnagyobb mezüzéje

Közel két méter magas a világ legnagyobb mezüzéje

Majdnem két méter magas a világ legnagyobb mezüzéje, amely Jeruzsálemben, egy jesiva tetején került elhelyezésre. Az óriás mezüze világítani, sőt még zenélni is képes.

A közel kétméteres, 200 kilós mezüze nemrég került fel a Siratófal közelében található És HaTora jesiva tetejére. A mezuza egy David Roytman nevű tervező elképzelései alapján készült el. A külső felületén több tucat LED-kijelző világít, és még énekelni is tud, bár még csak az Arany Jeruzsálem című dalt képes lejátszani.

Az óriás mezüze első változatát ellopták, de végül most novemberre elkészültek vele. A luxuskategóriás vallási kellékeket tervező és árusító Roytman szerint az éneklő mezüze akár még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerülhet. Az eddigi rekord méretű mezüze ugyanis 1,5 méteres, majdnem fél méterrel kisebb a most átadottnál.

Tetőn álló mezüzére eddig nem nagyon volt példa. A Smá Iszrael kezdetű ima, amelyet egy pergamenben szokás a meüzékbe helyezni, még nem került bele a világító óriási mezüzébe, de Roytman szerint erre is hamarosan sor kerül majd.

(akibic)