Az izraeli koronavírussal fertőzöttek negyven százaléka ultraortodox

Az izraeli koronavírussal fertőzöttek negyven százaléka ultraortodox

A koronavírussal diagnosztizált betegek körülbelül 40 százalékát teszik ki napi viszonylatban az ultraordoxok Izraelben – mondta Ronni Gamzu professzor, koronavírus biztos.

Gamzu sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Izraelben 1600 áldozatot követelt már a vírus és ezt a magas rangú tisztviselők annak tulajdonítják, hogy a lakosság nem tartja be az járványügyi irányelveket.

A betegek között több mint ötezer 17 és 24 év közötti jesivában tanuló van – állítja Roni Numa, az ultraortodox közösség koronavírus-koordinátora. Hozzátette, hogy kilencvenöt százalékukat vagy jesiváikban, vagy koronavírus-szállodákban izolálták.

Megjegyezte azonban, hogy a 65 évesnél idősebbek körében, a koronavírus szövődményeinek magas kockázatú csoportjában a fertőzési arány megduplázódott az ultraortodoxok között, és ez a közösség halálozási arányának megugrásához vezethet.

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a 60 éves kor felett az ultraortodox társadalomban a fertőzések aránya több mint másfélszer magasabb, mint a népesség aránya, és hogy az ultraortodox közösségből származó 60 éves felnőttek aránya, akik megfertőződtek a vírussal a múlt héten körülbelül 5 százalék volt.

A 60 évesnél idősebb ultraortodoxok a lakosság körülbelül 3 százalékát, míg összességében az ultraortodoxok Izrael lakosságának mintegy 12 százalékát teszik ki.