Koronavírus: Zsinagógákból eredeztethető az izraeli megbetegedések negyede

Koronavírus: Zsinagógákból eredeztethető az izraeli megbetegedések negyede

A koronavírussal fertőzött izraeliek negyede egy másik, már fertőzött embertársával való kapcsolatfelvétel útján fertőződött meg a zsinagógában – áll az Izraeli Egészségügyi Minisztérium tanácsadó csoportjának jelentésében.

Az újonnan közzétett adatok szerint a leggyakoribb hely, ahol a COVID-19 vírussal megfertőződtek Izraelben azok a zsinagógák, ahonnan a fertőzések 24 százaléka eredeztethető, további 5 százalékuk egy jesivában került egy már megfertőzöttel kapcsolatba.

A fertőzések további 15 százalékát szállodákban, 12 százalékát éttermekben, 7 százalékát szupermarketekben, 7 százalékát kisebb üzletekben, 5 százalékát orvosi rendelőkben, 3 százalékát pedig oktatási intézményekben, idősotthonokban, napközi otthonokban, 2 százalékát ifjúsági csoportokban, rendezvénycsarnokokban, klubokban és bevásárlóközpontokban, míg 1 százalékát tornatermekben, mikvékben, vagy személyes találkozókon szerezték a megbetegedést. A fennmaradó 2 százalék más kontaktus útján fertőződött meg.

Az új adatok miatt felszólították a rabbikat, hogy szüntessék be az imádkozásokat zsinagógáikban, mivel egyértelmű bizonyíték van arra, hogy a közösségi ima elősegíti a koronavírus terjedését.

Yitzhak Yosef szefárdi főrabbi és David Lau askenáz főrabbi (képünkön) megtiltani ugyan nem akarták az imádkozáson való részvételt, de úgy döntöttek, hogy a zsinagógákban tartott I.tentiszteleteken legfeljebb 10 férfi lehet (hogy meglegyen a minjen), az imádkozók között viszont két méter távolságot kell tartaniuk, a zsinagógának pedig jó szellőzéssel kell rendelkeznie.
Az új szabályok kiadása után a főrabbik kijelentették, hogy “tilos közös imádkozást tartani olyan zsinagógában, vagy más helyeken, ahol ezek a feltételek nem teljesülhetnek.”

Lau és Yosef szintén felszólították a híveket, hogy szerdán a járvány miatt fél napos böjtöt tartsanak és imádkozzanak.

Döntésüket a rabbik az élet védelmével (פיקוח נפש) indokolták.
A Tóra talán legkiemelkedőbb tanítása az élet védelme és az élet feljebbvalóssága majd minden magasztos és pláne nem-magasztos cél felett.
“Mindenkit megkérünk, hogy akármennyire is fájdalmas, ezekben az időben imádkozzon otthon” – mondták az ország vallási vezetői.

(Fotó: Szentgyörgyi Ákos)