A koronavírus még aktuálisabbá tette közelgő ünnepünk Pészach üzenetét

A koronavírus még aktuálisabbá tette közelgő ünnepünk Pészach üzenetét

Mivel az Izraeli Egészségügyi Minisztériuma -és várhatóan a világ összes országának vezetése is így dönt majd- a koronavírus miatt már azt ajánlja, hogy az idei Pészáchot (amely április 8-án este köszönt be) kizárólag szűk családi körben tartsák meg, ebben az évben a nagynéniknek, nagybátyáknak, unokatestvéreiknek is saját otthonukban kell csinálniuk a Széder estét.

Kevesebb, mint három hét múlva a világ minden részén élő zsidók a következő kérdéssel nyitják meg Pészách ünnepét: “Miben különbözik ez az éjszaka az összes többi éjszakától?” “?מַה נִּשְׁתַּנָּה הַלַּיְלָה הַזֶּה מִכָּל הַלֵּילוֹת”

Ebben az évben – talán sehol annyira, mint Izraelben – a zsidók biztosan észreveszik, legalábbis a szívükben, hogy mennyire különbözik ez a Széder a többitől.

Sokak számára ez egy sokkal kisebb és intimebb ünnep lesz, mint valaha. Valójában a koronavírus elleni küzdelemre irányuló legújabb kormányzati irányelvek szerint tíznél több ember gyűlése szigorúan tilos. Az izraeliek, amelyek híresek a lenyűgöző születési arányukról, ez azt jelenti, hogy korlátozni kell az asztal körül ülő nagynénik, nagybácsik és unokatestvérek számát. Ezért az Egészségügyi Minisztérium már azt tanácsolta, hogy az ünnepségen csak a legszűkebb család vegyen részt.

Mivel az idős embereket arra kérik, hogy tartózkodjanak a másokkal való találkozástól, sok család számára ez lesz az első olyan Széder, amelyen a nagyszülők nem lesznek jelen.

Tekintettel arra, hogy Pészach ünnepének fő témája a szabadság (egyik elnevezése is az, hogy a “szabadság ünnepe”), a koronavírus – és a mindennapi életre kivetett korlátozások – nagy vallási vitát adnak.
Viszont most, hogy tudjuk, milyen érzés saját otthonunkba szorulni, lehetőségünk van arra, hogy beszéljünk arról, hogy melyek azok a dolgok, amelyeket leginkább értékelünk a szabadságunkban. Erről a szabadságról szól Pészach ünnepe is.