Új hét a koronavírus árnyékában: Izraelt ismét lezárták

Új hét a koronavírus árnyékában: Izraelt ismét lezárták

Izraelben pénteken délután megkezdték az ország második lezárását a koronavírus terjedésének lassítása érdekében.

Izrael először március végén vezetett be lezárásokat, amiken májusban enyhítettek, mivel az új esetek száma kisebb lett. Azzal, hogy egy számjegyűre csökkentek a számok, az emberek nagyobb szabadságot kaptak odakint.

Az izraeli vezetők azonban tudomásul vették, túl hamar oldották fel a korlátozásokat abban a reményben, hogy fellendíthetik a gazdaságot, elkerülvén a további károkat. Emiatt engedélyt adtak a tömeges összejövetelekre is.

Az új szabályok szerint az izraelieknek az otthonukhoz képest 500 méteren belül kell maradniuk. Kivételt képeznek az olyan tevékenységek, mint a munkába járás, a legfontosabb dolgok vásárlása és a szabadban végzett testmozgás. A járvány kezdete óta 1169 ember halt meg a 9 milliós országban a koronavírus következményeként.

Az egészségügyi tisztviselők a kötelező maszkviselés hiányos betartását, a közeli arab és ultraortodox zsidó közösségekben és az iskolákban tapasztalható gyenge társadalmi távolságtartást okolják az esetek második hullámának növekedéséért.

Sok izraeli vádolta azzal a miniszterelnököt és a kormányt, hogy lassan reagáltak az új hullámra, és ezrek gyűltek össze a tiltakozás miatt a jeruzsálemi hivatalos rezidencia előtt.