Koronavírus: Izrael oltja be a világon a leggyorsabban a lakosságát

Koronavírus: Izrael oltja be a világon a leggyorsabban a lakosságát

Toronymagasan Izrael vezeti a globális oltási versenyt a koronavírus elleni vakcina kapcsán. Már az ország mintegy 9 milliós lakosságának közel 10-12 százalékát beoltották. Ezt megerősíti a Bloomberg vakcinakövető oldala is, amely szintén közel egymillió beadott oltásról és 10 százalékot meghaladó átoltottságról ír.

Az átoltottsági listán második Bahrein, harmadik az Egyesült Királyság, ez utóbbi a 1,5 százalékos átoltottsághoz közelít.

Az izraeli oltási kampány december 19-i elstartolása óta két hét alatt több, mint egymillió embert oltottak be, naponta megközelítőleg 150 ezret .

Izrael az egészségügyi dolgozókat, 60 év fölöttieket, a magas kockázatú, veszélyeztetett csoportokat priorizálta az oltási rendjében. Elsőként a Pfizer-BioNTech vakcináját használják. Nincs vakcinaregisztrációs rendszer, az egészségügyi ellátórendszeren keresztül az állam keresi fel a priorizált csoportokba tartozó lakosokat.

A vakcinaterítés logisztikai nehézségeit azzal oldották meg, hogy tovább osztották a speciális hűtést igénylő Pfizer-vakcina-szállítmányokat, így a nagy városoktól távolabbi közösségekhez is gyorsan el tudták juttatni a vakcinát.

Izrael miniszterelnöke Benjámin Netanjahu véleménye szerint az ország már februárban kilábalhat a koronavírus járványból.