A koronavírus okozta válság nagy hatással lesz Izrael és Kína kapcsolatára

A koronavírus okozta válság nagy hatással lesz Izrael és Kína kapcsolatára

A koronavírus miatt Izrael számára szükségessé válik a Kínával való kapcsolatok alapos átvizsgálása. A vírus Kínában való megjelenése és az egész világon való elterjedtsége átgondolásra készteti Izraelt a kínai importra való túlzott mértékű támaszkodást illetően.

Izrael jelenleg számos bizonytalansággal néz szembe, mind az egy éven belüli többször megismételt választások eredményeire, mind a koronavírus terjedését nézve. A vírus terjedése Izrael és az egész világ összes polgárának életét érinti, és szoros kapcsolatban áll Izrael gazdasági, politikai és kormányzati ellenálló képességével, függetlenül a választási eredményektől. A válság befolyásolhatja Izrael erejét és gazdasági függetlenségét, amely a nemzeti biztonság nagyon fontos része.

A válság miatt Izraelnek alaposan át kell vizsgálnia a Kínával fenntartott kapcsolatrendszerét.
Izrael túlzott mértékű függőségben van a Kínából származó behozatalt, és kisebb mértékben az exportot illetően is, ám a jelenlegi helyzet ösztönözheti az ország vezetését, amely “korai ébredést” eredményezhet és felbátoríthatja a gazdaság vezetőit.

Kína az izraeli gazdaság körülbelül 10-15 százalékáért felelős. Az izraeli gazdaság Kínától való függése nagyon széles és sokoldalú, például az élelmiszer-, az autóipar, a gyógyszeripar, az építőipar és a nemzeti infrastruktúra ágazatának nyersanyagai és pótalkatrészei szempontjából. Izrael alkatrészeket, alrendszereket és termékeket vásárol Kínából, valamint textilt, játékokat, bútorokat, ékszereket. Ezenkívül Izrael Kínára támaszkodik, hogy képzett személyzetet szolgáltasson a mezőgazdaság, az ipar, az épület, az ápolás, és az infrastruktúra számára.

Az Izrael által ezen a téren tapasztalt üzenet állítólag azonnali figyelmeztetést adott az ország gazdaságának, ám ezzel egyidejűleg ösztönzi arra, hogy másképp készüljön fel a koronavírus lefolyását követő időkre.

A kínai import csökkentése és egy hatékony, bár drágább helyettesítő rendszer felépítése jelenleg elképzelhetőnek tűnik, főleg az Egyesült Államokból Izraelre gyakorolt ​​növekvő nyomás enyhítésére, ahonnan állandó pressing helyeződik Izraelre a két ország „hűvös” kapcsolatára.