Koronavírus: országos zárlatot rendelhetnek el a következő hetekben Izraelben

Koronavírus: országos zárlatot rendelhetnek el a következő hetekben Izraelben

Péntek reggelre 99.599-ra emelkedett a megerősített koronavírusos betegek száma Izraelben.

799 beteget kezelnek kórházban. 389 állapota súlyos, közülük 114 lélegeztetőgépre szorul, 159 állapota pedig közepesen súlyos.

Az aktív esetek száma 25.712, a felgyógyultaké 73.092 míg az elhunytaké 795.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és a Nemzetbiztonsági Tanács vezetője, Meir Ben-Sabbat egyaránt teljes országos zárlat alkalmazására törekszik az elkövetkező hetekben, miközben a koronavírus-projektmenedzser, Ronni Gamzu professzornak fenntartásai vannak a kérdésben.

Gamzu eddig inkább a koronavírus gócpontok elszigetelését részesítette előnyben a teljes zárlattal szemben. Gamzu készített egy zárlati tervet, amely szigorú korlátozásokat tartalmaz a gyülekezésre, különösen a zsinagógákban és a családi összejövetelekre vonatkozóan. De jelenleg nem fogja ajánlani a lépés alkalmazását.

Állítólag kevés miniszter támogatja a zárlatot a jelenlegi helyzetben, azzal érvelve, hogy a fertőzési ráta nem emelkedik, és az egészségügyi rendszer sincs összeomlás közelben.

Ha azonban a fertőzések nem csökkennek jelentősen az elkövetkező néhány hétben, akkor „nem ünnepelhetjük a szokásos módon az ünnepeket” – mondta Gamzu a zárt üléseken a riport szerint.

Az őszi zsidó ünnepek idén szeptember 18-án kezdődnek és október 10-én érnek véget.

Az intézkedések magukban foglalhatják a helyi bevásárlóközpontok, piacok, hotelek, éttermek valamint kulturális és turisztikai helyszínek bezárását.
Az állami szektor vészhelyzeti üzemmódba helyezését, az összejövetelek leszűkítését a nukleáris családra, valamint a vörös zónákban élő magánszemélyek mozgásának lakóhelyüktől számított 500 méterre való korlátozását az ünnep idejére.