Korlátozott létszámban mondtak áldást a kohaniták a Siratófalnál (Videóval)

Korlátozott létszámban mondtak áldást a kohaniták a Siratófalnál (Videóval)

A koronavírus miatti korlátozások miatt a szokásos több ezer jelenlévő helyett ezúttal csak néhányan vettek részt a Pészach idején szokásos kohanita áldáson (ברכת הכוהנים) a jeruzsálemi Siratófalnál.

Minden évben Pészach főünnepét követő napon több tízezer ember lepi el Nyugati fal előterét és a szomszédos területeket, hogy áldást kapjon több száz kohanitától.

A zsidó vallás szabályai szerint régen évente háromszor, köztük Pészachkor el kellett zarándokolni és áldozatot kellett bemutatni a vallás legszentebb helyén, a Templomhegyen található jeruzsálemi szentélyben, ahol jelenleg egy másik vallás, az iszlám harmadik legszentebb helye, az al-Aksza mecset áll a Mecsetek terén.

Az áldást a diaszpórában a zsidó naptár különböző időpontjaiban különböző időkben írják le, de naponta imádkoznak Jeruzsálemben, és hetente Izraelben.

A koronavírus miatt kiadott irányelvek miatt ezúttal azonban csak tíz-tizenegy kohanita volt jelen a szertartáson, az előírt egymás közti távolságok megtartásával mondták el az ilyenkor szokásos áldást.