Új rendeletek, korlátozások Izraelben a koronavírus miatt

Új rendeletek, korlátozások Izraelben a koronavírus miatt

Az Egészségügyi Minisztérium csütörtök reggel közzétett adatai szerint összesen 6211 izraeli tesztje lett pozitív a koronavírusra, közülük 107 személy állapota súlyos, közülük 81 lélegeztetőn van. A felgyógyultak száma 241, az elhunytaké 31.

Jákov Litzman egészségügyi miniszter és felesége tesztje pozitív lett a vírusra, mindketten jó állapotban vannak. Litzman diagnózisának bejelentést követően a Moszad titkosszolgálat igazgatóját, Joszi Cohent, a Nemzetbiztonsági Tanács vezetőjét, Meir Ben-Sabatot és az Egészségügyi Minisztérium főigazgatóját, Mose Bar Sziman-Tovot karanténba küldték.

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök szerda este kijelentette, hogy mostantól minden izraelinek maszkot kell viselnie, ha kimegy az utcára. A legfontosabb, hogy az orr és a száj el legyen takarva.

A miniszterelnök továbbá bejelentette, hogy minden idős és minden család gyerekenként 500 sékelt fog kapni a bankszámlájára a közelgő Pészáchra, ezenkívül Netanjahu szigorú korlátozásokat vezetett be a főleg ultraortodox lakosú Bnei Brakra, az ország egyik legtöbb koronavírus-fertőzöttel rendelkező városára.
„Úgy döntöttünk, hogy a be- és kilépést a minimálisra kell szorítani” – mondta, hozzátéve, hogy a város minden betegét speciális szállodákba evakuálják, hogy megakadályozzák, hogy a családtagok megfertőzzék egymást.

800 fertőzöttel Bnei Brak Jeruzsálem után a második a fertőzések számában az országban, annak ellenére, hogy lakosságának számát tekintve csak a kilencedik legnagyobb város.

A miniszterelnök továbbá kijelentette, hogy bárki, aki külföldről érkezik Izraelbe, csütörtöktől 14 napra karanténba kerül a speciális szállodák egyikében, feltételezve, hogy elkaphatta a koronavírust.

A miniszterelnök szerint Izrael sorsdöntő kereszteződéshez ért a járvány elleni küzdelemben. Csatlakozhat azokhoz az országokhoz, amelyek látszólag megfékezték a koronavírust, vagy azokhoz az országokhoz, ahol már több ezer halott van.